Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Wat is WooCommerce en hoe gebruik je de WordPress pluign?

Wil jij een webshop maken met WordPress? Dan krijg je al gauw te maken met WooCommerce. In dit artikel vertel ik wat WooCommerce is. Ook vertel ik hoe je WooCommerce installeert en waarom de WordPress plugin waardevol is voor jouw webshop.

Wat is WooCommerce?

WooCommerce is een webshop plugin in WordPress. Het werd op de markt gebracht door het bedrijf Woothemes. Zij huurden Mike Jolley en James Koster in om samen te werken aan een webshop systeem voor WordPress.

In september 2011 werd het nieuwe systeem gelanceerd, met succes. In 2015 werd Woothemes overgenomen door WordPress. Dat betekent dat de WooCommerce plugin sindsdien in handen is van WordPress zelf. Hierdoor hoeven wij niet bang te zijn dat de plugin ooit verdwijnt, of dat de plugin niet goed onderhouden wordt.

In totaal gebruiken – op het moment van schrijven – al meer dan 5 miljoen mensen het webshop systeem. Ondertussen heeft de plugin een hele community gevormd. Zo zijn er speciale WooCommerce meetups, waarbij de community elkaar vragen kan stellen over WooCommerce. Vooral als je nieuw bent met WooCommerce, raad ik het aan om eens naar zo’n meetup toe te gaan.

Ook kun je tutorials kijken om te leren hoe je een eigen webshop maakt met WooCommerce. Zelf heb ik laatst ook een tutorial gemaakt hierover. In 3,5 uur leer jij alles op het gebied van WooCommerce. Na het volgen van de tutorial heb jij een kant-en-klare webshop en weet je hoe je producten, belastingen, verzendmethodes en betaalmethoden toevoegt aan je WordPress webshop (zie de video hieronder).

Waarvoor kun je WooCommerce gebruiken?

Je weet nu wat WooCommerce is. Nu vraag jij je misschien af: is WooCommerce een geschikt systeem voor mijn WordPress webshop? De plugin is zo veelzijdig, waardoor het antwoord hierop eigenlijk altijd “ja” is. Wil jij een simpele webshop? Dat kan. Wil jij een affiliate webshop, waarbij je mensen doorverwijst naar een andere aanbieder? Ook dat kan met WooCommerce.

Er is ontzettend veel mogelijk in WooCommerce. Zoals je misschien al zag in mijn tutorial, kun je eenvoudig belastingen en verzendmethodes toevoegen. Ook kun je de belastingtarieven per land aanpassen. Vervolgens berekent WooCommerce automatisch de belasting. Ook voor een webshop, die gericht is op de internationale markt, is WooCommerce daarom geschikt.

Lees ook: Wat is e-commerce? Een duidelijke uitleg voor beginners

Zorg voor een WooCommerce thema

Voordat je de plugin installeert, zorg je voor een WooCommerce thema. Niet alle thema’s zijn namelijk geschikt voor het gebruik van WooCommerce. In de eerder besproken tutorial gebruikte ik zelf het (gratis) OceanWP theme.

Er zijn echter zat andere thema’s waar je uit kunt kiezen, zowel gratis als betaald. Ga hiervoor in het WordPress dashboard naar Weergave – Thema’s. Vervolgens klik je op Nieuwe toevoegen. Je zoekt in de zoekbalk naar WooCommerce. Je ziet dan allerlei thema’s die je kunt gebruiken in combinatie met WooCommerce.

Er zijn ook andere websites waar je WooCommerce thema’s kunt downloaden. Deze kun je dan uploaden naar WordPress. Dit doe je door op Thema uploaden te klikken. Je kunt dan het thema kiezen die jij gedownload hebt.  

WooCommercde thema toevoegen

Mocht je de WooCommerce thema’s in WordPress te beperkt vinden, dan raad ik het aan om eens te kijken naar Studiopress. Hier kun je ontzettend veel WooCommerce thema’s downloaden, die ook nog eens snel laden en gebruiksvriendelijk zijn.

Hoe download je de WooCommerce plugin?

Nadat je een thema hebt gekozen, kun je de plugin downloaden. Je gaat hiervoor in het WordPress dashboard naar: Plugins – Nieuwe plugin. Vervolgens zoek je in de zoekbalk naar Woocommerce. Het eerste zoekresultaat is gelijk degene die je moet hebben. Je klikt op installeren. Vervolgens activeer je de plugin. Je ziet dan dat er in het menu twee kopjes bij gekomen zijn. Dat is WooCommerce en Producten.

WooCommerce plugin downloaden

Wat voor soort producten kun je toevoegen in WooCommerce?

Er zijn vier verschillende producten die je kunt toevoegen aan jouw webshop. Dat is een simpel product, een gegroepeerd product, een extern/affiliate product en een variabel product. Hieronder bespreek ik de verschillen tussen deze producten.

Simpel product

Dit is een product met één maat of kleur. Er zijn geen variaties van toepassing en er is maar één soort van het product. In mijn tutorial liet ik dit zien aan de hand van een e-bike. Van deze e-bike was er maar één soort en daardoor hoefde ik niet veel toe te voegen of aan te passen. Ik kon gewoon kiezen voor “een simpel product”.

Je kunt bij een simpel product ook aangeven of een product virtueel of downloadbaar is. Een dienst is bijvoorbeeld virtueel wanneer jij coaching aanbiedt voor beginnende ondernemers. Ook kun je hierbij denken aan een reservering voor een restaurant of kapper. De klant ontvangt dan na het betalen een e-mail ter bevestiging.

Bij een downloadbaar product krijgt de gebruiker het product al direct na het betalen. Je kunt hierbij denken aan e-books, of bijvoorbeeld aan muziek. In dit geval hoef je dus niet te kijken naar de verzendmethodes; je kan downloadbare producten overal ter wereld leveren. Houd wel rekening met de verschillende belastingtarieven.

Hieronder zie je waar je jouw downloadbare product kunt toevoegen.

Product toevoegen

Gegroepeerd product

Dit is een verzameling producten die gerelateerd zijn aan elkaar. Deze producten kun je los van elkaar verkopen en zijn onderdeel van een groter geheel.

Stel; je verkoopt een gereedschapskist met van alles en nog wat. De bezoeker van de webshop ziet één onderdeel die hij nodig heeft en is niet bereid de hele gereedschapskist aan te schaffen.

Dan kun je ervoor kiezen om de onderdelen uit de kist ook los te verkopen. Een gegroepeerd product kan in dit geval handig zijn; de gebruiker van jouw webshop geef je de keuze om de onderdelen los te bestellen. Hij ziet zo direct wat er allemaal in de gereedschapskist te vinden is.   

Nog een voorbeeld: je verkoopt een bierpakket, maar eigenlijk is jouw bezoeker op zoek naar één specifieke biersoort. Eindelijk heeft hij dat soort gevonden, maar wel samen met allerlei andere bieren die hij helemaal niet lust. Ook dan kun je gebruikmaken van een gegroepeerd product, waarbij je de bezoeker de mogelijkheid geeft om zijn favoriete biertje los te bestellen, zonder dat hij gelijk het hele pakket toegestuurd krijgt.

Zie ook: Automatisch een factuur maken in WooCommerce

Affiliate/extern product

Dit is een product die niet van jezelf is, maar van een ander bedrijf. Bij affiliate marketing help je bedrijven met het verkopen van hun producten of diensten. Wanneer jouw bezoeker een product of dienst via jou aanschaft, ontvang jij daar een vergoeding/commissie voor. Voor iedere sale krijg jij een vooraf besproken bedrag, of een percentage van het aankoopbedrag.

Wil jij meer leren over affiliate marketing? Lees dan ook het artikel: Jacko Meijaard | Het brein achter de Affiliate Marketing Revolutie.

Wanneer jij een affiliate product aanmaakt in WooCommerce, komt er een button te staan met Koop product. Als jouw bezoeker hierop klikt, gaat hij via jouw affiliate link naar de aanbieder van het product. Wanneer de gebruiker binnen een X aantal dagen het product aanschaft, ontvang jij hier een vergoeding voor.

Het bedrijf achter het product geeft vooraf aan binnen welk termijn het product aangeschaft moet worden (zie ook onderstaande screenshot van de Crypto Masterclass in Paypro). In dit geval is de cookie levensduur 90 dagen. Dit betekent dat jij alleen een vergoeding krijgt als het product binnen 90 dagen – na het klikken op jouw affiliate link – wordt aangeschaft.  

cookie levensduur affiliate product

Variabel product

Dit is een product met meerdere opties. De bezoeker moet eerst een keuze maken, voordat hij een product kan toevoegen in de winkelmand. Je kan hierbij denken aan de maat van een T-shirt, of de kleur van een horloge. De eigenschappen kun je zo aanpassen, zoals jij dat wilt. Zo kun je iedere variatie zijn eigen prijs meegeven. Doordat je in één product veel verschillende variaties kan stoppen, bespaar je tijd. Je hoeft namelijk niet voor iedere variatie een nieuw product aan te maken.

Lees ook: Hoe voeg je BTW toe aan een WooCommerce webshop?

WooCommerce geschikt voor iedere webshop

Zoals je ziet is er ontzettend veel mogelijk binnen WooCommerce. De webshop plugin is voor iedere webshop geschikt. Het maakt hiervoor niet uit of je een kleine webshop hebt met enkele producten, of juist een webshop met honderden of misschien wel duizenden producten.

WooCommerce heeft een functie waarmee je gemakkelijk grote hoeveelheden producten importeert. Je gaat hiervoor naar Producten. Vervolgens klik je bovenaan de pagina op Import.

producten importeren in WooCommerce

Als je al jouw producten al in Excel hebt staan, hoef je er nu alleen nog maar een CSV-bestand van te maken. Je uploadt dit bestand vervolgens naar WordPress. Let er goed op dat alle informatie vermeld staat in het Excel bestand (productnaam, prijs, omschrijving etc.). Na de import kun je jouw producten terugvinden in de shop.

WooCommerce zorgt ervoor dat alles op de juiste plek terug te vinden is. Als je een update wilt doorvoeren, in bijvoorbeeld de prijzen, kun je dit doen aan de hand van het bestand. Dit hoef je dus niet handmatig te doen. Daarom is WooCommerce ook geschikt voor de grotere webshops.

Het maken van zo’n CSV-bestand vereist natuurlijk wel wat praktische kennis. Dit wil ik graag delen aan de hand van een video. Onderstaande video van Webtalis laat precies zien hoe je grote hoeveelheden producten importeert in WooCommerce.

WooCommerce instellingen en betaalmethoden

Na het aanmaken van de producten, kun je gaan kijken naar de WooCommerce instellingen. Je gaat hiervoor in het dashboard naar: WooCommerce – Instellingen. Daar kun je alle gegevens van jouw webshop aanpassen. Hier kun je bijvoorbeeld belastingtarieven en verzendmethodes toevoegen. In mijn tutorial laat ik uitgebreid zien hoe je dat doet.

Ook laat ik zien hoe je betaalmethoden toevoegt. Hiervoor download ik altijd de Mollie Payments for WooCommerce plugin. Na het downloaden van de plugin en het configureren van Mollie, kun je de betaalmethoden instellen.

Mollie configureren

Er zijn talloze betaalmethoden die je kunt toevoegen aan jouw WordPress webshop. Houd er rekening mee dat er voor iedere betaling transactiekosten gerekend worden. Per verkoop moet je een klein deel afstaan aan Mollie. Bij PayPal is dit bijvoorbeeld € 0,10 per transactie en bij iDEAL € 0,29. Bij andere betaalmethodes kunnen deze kosten hoger liggen.

Lees ook: Hoe koppel je Mollie aan een WooCommerce webshop?

Nadat je de betaalmethodes hebt ingesteld, kun je gaan beginnen met de verkoop van jouw producten. Als je nog vragen hebt, raad ik het aan om even mijn tutorial te bekijken. Ik laat daarin van het begin tot het eind zien hoe je een eigen webshop maakt. Bij deze alvast veel succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer artikelen