Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Wat kost een website per jaar? (Mijn uitgaven + tutorials)

Veel mensen vragen aan mij wat een website jaarlijks kost. Ik kan nu al vertellen dat ik hier niet een eenduidig antwoord op kan geven, omdat het van veel verschillende factoren afhankelijk is. In dit artikel bespreek ik die verschillende factoren en vertel ik hoeveel ik jaarlijks ongeveer kwijt ben aan mijn website.

Domeinnaam & webhosting

Voor het maken van een website zijn er twee dingen die je sowieso nodig hebt. Dat is een domeinnaam, en webhosting. Hieronder zal ik uitleggen wat een domeinnaam is en wat we verstaan onder webhosting.

Domeinnaam

Dit is het adres waarmee jouw website gevonden kan worden op het internet. Mijn domeinnaam is: websitesmaken.com. Als je dit invoert in de adresbalk, kom je bij mijn website uit. De domeinnaam is dus de naam van een website.

Wat kost een website?
Mijn domeinnaam in de adresbalk.

Webhosting

Dit is de server waar alle bestanden van de website worden opgeslagen. Alle bestanden die jij plaatst op deze server, zijn te zien bij het invoeren van de domeinnaam. Hiervoor moet je wel jouw domeinnaam koppelen aan jouw hosting account. Bij de meeste hostingproviders is dit binnen een paar drukken op de knop geregeld.

Ook bij SiteGround is dit het geval. In onderstaande video laat ik zien hoe jij jouw domeinnaam en webhosting aanschaft bij SiteGround. De domeinnaam en hosting worden automatisch gekoppeld, zodat je hier verder geen omkijken meer naar hebt. Mocht jij een website willen maken, dan raad ik het zeker aan om de video – en ook de andere video’s van de Websitesmaken.com Masterclass – te bekijken.  

Hieronder de video waarin ik uitleg hoe jij een domeinnaam en webhosting aanschaft.

Hoeveel betaal ik voor een domeinnaam en webhosting?

In de video laat ik precies zien welke pakketten SiteGround aanbiedt en wat mijn kosten zijn voor het maken van een website. In totaal was ik voor één jaar 75,44 euro kwijt. Als je dit vergelijkt met het benodigde startkapitaal voor een offline business, is dit natuurlijk niks.

Mijn websites laat ik meestal hosten door SiteGround, of door Argeweb. Vooral als je nieuw bent met het maken van websites zou ik kiezen voor SiteGround, omdat het allemaal net wat overzichtelijker is. Daarnaast heeft SiteGround supersnelle servers en kun je gratis een SSL-certificaat installeren. Dat laatste is bij Argeweb niet het geval.

Schaf een domeinnaam en webhosting aan via deze link en krijg 60% korting

Website ontwerpen

Nadat ik de domeinnaam en webhosting heb aangeschaft, ga ik mijn website ontwerpen. Zoals je kon zien in de video, kies ik er meestal voor om WordPress te installeren op mijn website. Hier vanuit ga ik vervolgens zelf de hele website aanpassen. Je hoeft hiervoor niet technisch te zijn. Ook als je niet technisch bent, is er ontzettend veel mogelijk.

Houd er wel rekening mee dat hier wat tijd in gaat zitten. Je zou er daarom ook voor kunnen kiezen om het door iemand anders te laten ontwerpen. Zelf kies ik hier nooit voor, omdat ik degene ben die precies weet wat ik wil. Als ik ergens niet uitkom, kijk ik even een tutorial op YouTube. Op die manier blijf ik nieuwe dingen leren en is de kans is groot dat ik die kennis op een later moment weer kan gebruiken.

Ook in de Websitesmaken.com Masterclass laat ik zien hoe jij een website ontwerpt (zie onderstaande video). Voor het ontwerpen van mijn WordPress website gebruik ik de gratis versie van de Elementor Page Builder.

Eigenlijk heb ik hiervoor dus geen kosten; alle tools die ik gebruik zijn gratis. Wel zou je kunnen stellen dat ik personeelskosten heb, omdat ik mezelf moet uitbetalen. Zelf zie ik dat niet zo; het ontwerpen van een website zie ik echt als een hobby, en niet zozeer als werk. Vandaar dat ik dit niet meereken in mijn totale kostenplaatje. In jouw geval kan dat uiteraard anders zijn.

Zoekwoorden analyse

Als de website eenmaal staat, is het tijd voor een zoekwoorden analyse. Dat wil zeggen dat je de concurrentie en het zoekvolume op bepaalde zoekwoorden gaat onderzoeken. Dit is vooral belangrijk als je een blog bij gaat houden, of als je artikelen gaat schrijven.

Wanneer jij geen zoekwoorden onderzoek doet, is de kans groot dat jij zoekwoorden gebruikt waar simpelweg niet naar gezocht wordt. Dat is zonde en de kans dat jouw artikelen dan makkelijk gevonden worden, is niet heel groot. Doe daarom altijd een zoekwoorden onderzoek.

Zelf voerde ik de zoekwoorden analyse vaak uit met Ubersuggest. Tegenwoordig doe ik dit met KWFinder, omdat KWFinder ook betalingen accepteert zonder creditcard. Voor de rest werken beide tools bijna hetzelfde en is er weinig onderscheid. Wel vind ik KWFinder iets fijner in de omgang.

Bekijk onderstaande video waarin ik uitleg hoe je een zoekwoorden analyse uitvoert.

Kosten zoekwoorden analyse

De kosten voor de zoekwoorden analyse bedragen bij zowel Ubersuggest als KWFinder 30,00 euro per maand. Tenminste, als je voor het goedkoopste pakket gaat. Je kan er uiteraard ook voor kiezen om een duurder pakket aan te schaffen. Dat is handig als je meerdere websites hebt en je dagelijks veel zoekwoorden wilt analyseren.

Nou snap ik dat 30,00 euro per maand klinkt als veel geld. Maar eigenlijk valt dat ontzettend mee. Door een zoekwoorden analyse te doen, krijg je zoveel meer bezoekers en conversies, dat je het geld er vaak dubbel en dwars uit haalt.

Start vandaag nog met de gratis proefversie van KWFinder.

Adverteren (SEA & Facebook)

De laatste kosten waar ik soms mee te maken heb, zijn advertentiekosten. Meestal geef ik hier niks aan uit, maar heel soms is dat wel het geval. Dat is erg afhankelijk van de website die ik heb.

Ik kan er bijvoorbeeld voor kiezen om te adverteren in de zoekmachines. Dit wordt ook wel search engine advertising genoemd en wordt afgekort als SEA. De kosten hiervan verschillen heel erg, dus daarom is het lastig om hier een prijskaartje aan te hangen. Ik raad je aan om bij Google Ads te kijken hoeveel je betaalt voor het plaatsen van jouw advertentie in Google.

Lees ook: SEA: Hoe krijg je meer bezoekers door “zoekmachine adverteren”?

Daarnaast heb ik er weleens voor gekozen om te adverteren op Facebook. Ook de kosten daarvan zijn afhankelijk van het potentiële bereik en de geschatte dagelijkse resultaten. Op de screenshot hieronder zie je de kosten van één van mijn advertenties, het geschatte bereik en het aantal verwachte clicks.

Afbeelding met schermafbeelding

Automatisch gegenereerde beschrijving

Meer weten over het adverteren op social media? Lees dan ook dit verhaal van Boyd Hoek. Hij leert jou niet alleen hoe je zelf kunt adverteren op social media, maar ook hoe je andere mensen daarbij kunt helpen.

SEO en organische bezoekers

Zoals gezegd, adverteer ik zelf niet heel vaak. In plaats daarvan kies ik ervoor om kwalitatief sterke content te plaatsen, zodat Google mijn artikelen gaat waarderen. Hierdoor stijg ik in de zoekmachines. Ook mijn domain authority en page authority stijgen hierdoor.

Het optimaliseren van content voor de zoekmachines wordt ook wel SEO genoemd. Dit staat voor search engine optimization. Door kennis te hebben van SEO, kun jij hogere posities krijgen in de zoekmachines en kun jij iedere dag opnieuw gratis bezoekers krijgen.

Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is ervoor te zorgen dat je weet hoe je sterke artikelen schrijft. Lukt dat? Dan kun jij dagelijks duizenden bezoekers krijgen op jouw website, zonder dat je hiervoor hoeft te adverteren, en dat iedere dag weer.

Vandaar dat ik er meestal bij een gewone website niet voor kies om te adverteren; ik vind het vaak een beetje zonde van mijn tijd en geld. Ik kan beter mijn tijd besteden aan het schrijven van diepgaande artikelen waar ik mensen ook echt mee help.

Dit gaat jouw website ongeveer kosten

Zojuist heb ik verteld aan welke kosten je allemaal moet denken. Ook heb ik verteld welke kosten ik maak bij het maken van een website. Ik hoop dat die informatie jouw geholpen heeft en dat ik jou een stapje verder heb kunnen helpen in het proces. Nu gaan we kijken op welke kosten jij jaarlijks ongeveer uitkomt bij het maken van een eigen website.

Als allereerst heb jij een domeinnaam en webhosting nodig. Vaak geven hosting providers in het eerste jaar korting, waardoor je misschien verwacht dat je deze korting in de jaren erna ook krijgt. Dat is vaak niet het geval. Reken daarom jaarlijks ongeveer 200 euro voor een domeinnaam en webhosting.

Ook heb je een tool nodig waarmee je een zoekwoorden onderzoek kan doen, zoals KWFinder. Zoals ik eerder al aangaf, kun je een pakket kiezen vanaf 30,00 euro per maand. Dit is een must-have. Vooral als je artikelen gaat schrijven en advertentiekosten wilt besparen. Reken daarom jaarlijks ongeveer 360 euro voor het uitvoeren van het zoekwoorden onderzoek.

De overige kosten zijn optioneel. Dat betekent dat je jaarlijs in ieder geval 560 euro kwijt bent aan jouw website, mits je de tools gebruik die ik aanbeveel. Tuurlijk, het kan nog iets goedkoper, maar er is een kans dat je dan inlevert op bijvoorbeeld de kwaliteit van de hosting. Daarom raad ik je aan om niet altijd voor een dubbeltje op de eerste rij te willen zitten. Vergeet ook niet dat je bij het opstarten van een fysieke business veel meer geld kwijt bent.

Voor 560 euro per jaar kun jij dus al een eigen website runnen. Waarschijnlijk hoef je maar enkele diensten te leveren, of enkele producten te verkopen, voordat je het geld er uit hebt. Hoe gaaf is dat?

Lees ook: Hoe word je rijk met een website? (dit is mijn roadmap!)   

Tot slot

Ik wens jou heel veel succes. Ik vind het super tof dat je stappen durft te ondernemen en ik hoop dat je nu een idee hebt wat een website ongeveer kost. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je altijd contact opnemen. Ook kun je een reactie achter laten onder dit artikel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen