Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Wat zijn long tail keywords? Hoe jij jouw doelgroep beter bereikt

Als jij een artikel geschreven hebt, hoop je natuurlijk dat jouw artikel veel mensen bereikt. Eerder schreven wij al het artikel: Keyword tool Google | Het beste alternatief. Wij gaven jou daarmee inzicht in de tool Ubersuggest. Een tool die jou helpt met het vinden van de juiste keywords voor jouw content. In dit artikel gaan we het hebben over long tail keywords. Wat zijn het en hoe zorgen ze voor meer website bezoekers? Ook vertellen we hoe jij met long tail keywords beter jouw doelgroep kunt bereiken.

Wat zijn long tail keywords?

Longtail keywords zijn trefwoorden of zinnen waarmee jij wilt dat jouw content gevonden wordt. Deze longtail keywords bestaan uit 3 woorden of meer. Het zijn beschrijvende “zoekwoordzinnen”. Tegenwoordig worden er steeds vaker trefwoordcombinaties van drie of meer woorden gebruikt, omdat er op de algemene trefwoorden vaak erg veel concurrentie is. Zelf merkten wij dit met ons artikel over SEO (zoekmachinesoptimalisatie). Wij maakten daar gebruik van het short tail keyword: SEO. Op het moment van schrijven bungelen wij ergens rond plek 200 in de zoekresultaten van Google (zie onderstaande foto).

Lees ook: Online marketing trends 2020 (hier moet jij rekening mee houden!)

Er zijn nauwelijks vertoningen, laat staan dat er mensen klikken op het artikel. Achteraf gezien was het beter geweest al wij: Wat is SEO? of: Wat houdt zoekmachineoptimalisatie in? hadden gebruikt als keywords. Dat zijn vragen waar het artikel antwoord op geeft. Als iemand zoekt naar SEO kan het ook zijn dat hij op zoek is naar een SEO specialist. Dat bieden wij niet aan. Zoals je merkt zijn wij een voorstander van meerdere zoekwoorden. Daar gaan wij later in dit artikel verder op in.

 Wat zijn long tail keywords?
Als je SEO Googlet staan wij gemiddeld op plek 183… Niet het beste keyword achteraf gezien.

Het verschil tussen short tail keywords en long tail keywords.

Short tail keywords

Short tail keywords bestaan uit één of twee zoekwoorden. Zoals we al zeiden: dit zijn vaak de zoekwoorden met veel competitie. Bijvoorbeeld: ‘Marketing’ of ‘auto’s’. Er zijn ongekend veel websites die willen ranken op short tail keywords. Als ik ‘marketing’ google, krijg ik de volgende zoekresultaten. 

 Wat zijn long tail keywords?
In totaal krijg je 4.660.000.000 zoekresultaten als je ‘marketing’ Googlet

Je ziet dat je resultaten krijgt van enorm grote websites met een gigantisch backlink profiel en een grote naamsbekendheid, waaronder Wikipedia. Het is lastig om hier tegen op te boksen als (beginnend) marketeer. Je zult erg veel geld moeten investeren om enigszins in de buurt te komen. Dat terwijl je ook zonder veel geld te investeren jouw doelgroep kunt bereiken. Door middel van long tail keywords.

Lees ook: Linkbuilding | Alles wat jij erover moet weten

Long tail keywords

Dit zijn de langere, meer beschrijvende “zoekwoordzinnen”. In plaats van marketing, kies jij er bijvoorbeeld voor om je te focussen op de zoekwoorden: ‘online marketeer Zaanstad’. Jij maakt dan gebruik van beschrijvende keywords. De kans is groot dat jij jouw doelgroep nu beter bereikt. Er is bovendien een scala aan marketeers in heel Nederland. Als jij alleen als keywoord marketing/marketeer had gebruikt, was misschien iemand uit Maastricht bij jouw diensten uit gekomen, misschien wel iemand uit Groningen, en misschien wel niemand uit Zaanstad. Geen klanten waarschijnlijk, want de plaatsen liggen mijlenver uit elkaar. Tenzij jij jouw diensten vanuit huis kan uitvoeren.

Als jij ‘online marketeer Zaanstad’ had gebruikt als focus keyphrase, waren er misschien wel 10 of 100 geïnteresseerde bezoekers terecht gekomen bij jouw website. De conversieratio is dan aanzienlijk hoger. Bovendien blijven deze bezoekers langer op jouw pagina en is de kans dat ze terugkeren groter. Dit is dus één van de redenen waarom wij tegenwoordig veel gebruikmaken van long tail keywords – je bereikt jouw doelgroep veel beter.

Hoe zorg ik voor de juiste keywords?

Het is belangrijk dat je duidelijk hebt wat jouw doelgroep is. Wat wil je bereiken met jouw webpagina? Wat komt de lezer te weten? Tegenwoordig kun je beter niet meer gebruikmaken van de short tail keywords. Je zult dan heel hard moeten werken om gevonden te worden. Bovendien bereik je jouw doelgroep vaak minder goed.

Het is tijd om de antwoorden op de vragen te formuleren. Zorg dat jij duidelijk hebt welke vraag jij beantwoord met jouw artikel. In dit artikel beantwoorden wij de vraag: Wat zijn long tail keywords? We zouden er voor kunnen kiezen om de zoekwoorden: ‘long tail keywords’ te gebruiken, of zelfs alleen ‘keywords’. Er zijn echter relatief veel zoekresultaten als je alleen het zoekwoord ‘keywords’ Googlet. Zie onderstaande foto.

 Wat zijn long tail keywords?
meer dan 1 miljard zoekresultaten voor het zoekwoord: ‘keywords’

Ook bij de zoekwoorden “long tail keywords” zijn er nog relatief veel zoekresultaten. Je krijgt dan veel Engelstalige pagina`s die jou hierover informeren. Wij vroegen ons af: Welke zoekwoorden zouden Nederlanders gebruiken als zij informatie willen over long tail keywords? Het meest voor de hand liggend is dat zij Googelen naar: Wat zijn long tail keywords? Daarmee hielden wij 212 miljoen zoekresultaten over. Veel minder competitie dus. De kans is groot dat wij onze doelgroep hiermee beter bereiken.

Lees ook: KWFinder review 2020 | De Beste Keyword Tool Op De Markt?

Tip: Verdiep je altijd in jouw doelgroep. Wat moeten zij Googelen om bij jouw pagina te komen? Gebruik hiervoor ongeveer drie tot vijf beschrijvende zoekwoorden. Je kunt Ubersuggest gebruiken om te kijken hoevaak er gezocht wordt naar bepaalde zoektermen. 

Tot slot

Wij hopen jou voldoende geïnformeerd te hebben. Bij vragen kun je altijd contact opnemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer artikelen