Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Webhosting | Waar moet ik op letten?

Bij het maken van een website komt erg veel kijken. Het ontwerp, het domeinnaam en minstens zo belangrijk: Webhosting. Eerder legde we in dit artikel al uit hoe je een gratis website maakt en maakte we in dit artikel een top 5 van webhosting providers.

Wat is webshosting?

Webhosting is het beheren van bestanden die nodig zijn voor een website. Die bestanden komen op een server te staan die 24/7 moet draaien. De webhosting provider onderhoudt die server. Alles wat op jouw website te zien is, komt daarop te staan. Een server ‘host’ dus een website en die server zorgt ervoor dat jouw website ‘live’ is. 

Lees ook: Wat kost een website per jaar? (Mijn uitgaven + tutorials)

Betrouwbaarheid 

Het is natuurlijk erg belangrijk dat jouw host betrouwbaar is. Je wilt uiteraard dat de server 24/7 per dag draait en dat jouw website 100% uptime is. Vaak garanderen hosting bedrijven een bepaald percentage uptime. “Uptime is een periode waarin het systeem (de server) waar een website op wordt gehost naar behoren functioneert, en de website dus bezocht kan worden.” (Bron: Wikipedia)

Ook wil je natuurlijk dat de server waarop jouw website gehost wordt goed beveiligd is. Je leest geregeld dat hackers toegang hebben gekregen tot een database of dat er persoonsgegevens van mensen gelekt zijn. In dat geval is je website niet goed beveiligd – hackers hebben mogelijk toegang gekregen tot de server waarop jouw website gehost wordt.

Om dat te voorkomen, beveilig je jouw website met een SSL certificaat. Daarmee zorg je ervoor dat gegevens versleuteld worden op het moment dat een websitebezoeker deze via de website heeft verstuurd.

Lees ook: SSL Certificaat | Waarom is het zo belangrijk voor jouw website?

Bandbreedte en opslagcapaciteit

Je wil natuurlijk dat jouw website snel en goed functioneert, daarom is het bij het aanschaffen van webhosting belangrijk dat je jezelf afvraagt: Hoeveel bandbreedte en opslagcapaciteit gaat mijn website in beslag nemen? Vervolgens maak je de beslissing welk hostingpakket je neemt. In onze hosting top 5 kun je zien dat er hostingproviders zijn met een opslag van 5GB of met 100GB en dat je bij de één maar 1 website kunt hosten en bij de ander 4. Zonder dat er een heel groot prijsverschil is. Dus vraag je zelf eerst af: Hoeveel websites wil ik gaan hosten? En vervolgens: Hoeveel mensen ga ik daarmee bereiken (van invloed op de bandbreedte) en: Wat wil ik de kijker allemaal laten zien? (Van invloed op de opslagcapaciteit). Maak je een website met honderden, dan wel duizenden pagina’s. Dan zal je natuurlijk sneller voor een groter hostingpakket moeten gaan dan wanneer je een site maakt met enkele pagina’s. Ook wanneer je een webwinkel maakt, zal je sneller moeten kiezen voor een groter hostingpakket. Het weergeven van producten kost nou eenmaal opslag.

Bereikbaarheid

Het is natuurlijk wel handig als het hosting bedrijf voor je klaar staat wanneer je ze nodig hebt. Sommige providers zijn 24/7 telefonisch bereikbaar, andere providers kun je alleen op werkdagen bereiken binnen bepaalde tijden, of alleen maar via de mail. En natuurlijk komen niet alle hosting bedrijven op de markt uit Nederland. Dus zal er ook een verschil zijn in de taal die ze bij de klantenservice spreken. Wanneer je dringend een vraag hebt, is het natuurlijk fijn als je in het Nederlands geholpen kunt worden.

Lees ook: Versio Webhosting Review | Websitesmaken.com

De kwaliteit

De kwaliteit van een hosting bedrijf wordt vaak gemeten aan hoe vaak zij back-ups doen. Het is natuurlijk fijn als je back-ups hebt, want anders ben je mogelijk al je bestanden kwijt. Een hosting provider die geen back-ups aanbiedt raden wij niet aan. Des te meer backups, des te beter. En let op: Hoelang worden deze backups opgeslagen? Een week is natuurlijk erg kort. Je hebt liever dat je back-ups enkele maanden of zelfs een jaar opgeslagen worden.

Reviews

Zoals eerder vermeld hebben wij een poging gedaan om een top 5 te maken van beste webhosting providers. Maar natuurlijk zijn wij niet de enige die hosting bedrijven vergelijken. Op www.hostingwijzer.nl kun je precies zien welke hosting provider de hoogste beoordeling krijgt, maar ook welke hostingproviders voordelig zijn. Check altijd van tevoren waar jij je website wil gaan hosten. En minstens zo belangrijk: Kijk vooral goed naar de pakketten waaruit je kunt kiezen. Je koopt immers ook geen kleding met de verkeerde maat.

Wij wensen je veel succes met het kiezen van een goede webhosting provider. Mochten er nog vragen zijn, dan kun je altijd contact opnemen.

Webhosting

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer artikelen