Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Hoe maak je een webshop met WordPress? (inclusief gratis tutorial!)

Tegenwoordig is het niet meer lastig om een eigen webshop te maken. Er zijn systemen waarmee je binnen no-time je eigen webshop online hebt staan. Je kunt hierbij denken aan Wix, Shopify en natuurlijk WordPress, de meestgebruikte CMS wereldwijd.

In dit artikel wil ik jou een video en een geschreven handleiding bieden. Ik bied als eerst de tutorial aan, die ik zelf gemaakt heb. Vervolgens laat ik aan de hand van een stappenplan zien, welke stappen ik doorloop in de video.

Hoe maak je een webshop met WordPress? (tutorial)

Het is tijd om een eigen webshop te maken met WordPress. Misschien denk je dat dit dagen, weken of zelfs maanden duurt. Dat hoeft echter helemaal niet het geval te zijn. In de onderstaande video heb ik namelijk binnen 3,5 uur een webshop opgezet. Als je alle stappen doorloopt, kan jij dat ook.

In 3,5 uur valt er natuurlijk een hoop te leren. Het kan zijn dat niet alle informatie relevant is. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als jij al webhosting hebt aangeschaft, of als jij al eerder gewerkt hebt met WooCommerce. Om niet in herhaling te treden, zie je hieronder alvast uit welke onderdelen de tutorial bestaat.

Wat leer je in de video?

Zie hieronder wat je leert in de 3,5 uur durende video en uit welke onderdelen de tutorial bestaat.

 1. Je leert hoe je een domeinnaam en webhosting aanschaft voor jou WordPress webshop.
 2. Je leert hoe je een SSL-certificaat installeert voor een beveiligde verbinding.
 3. Je maakt kennis met de basisinstellingen van WordPress.
 4. Je leert hoe je de juiste thema’s en plugins installeert.
 5. Je krijgt praktische kennis over het ontwerpen van een WordPress webshop (denk hierbij aan de opmaak van de pagina’s, typografie, kleurgebruik etc.).
 6. Je leert hoe je werkt met WooCommerce, de webshop plugin van WordPress.

Dit is natuurlijk nog heel globaal waar de video over gaat. Zo weet jij welk deel van de video voor jouw relevant is. Tip: Klik op de YouTube video en open de video in een nieuw tabblad. In de beschrijving is een uitgebreide lijst te vinden met timestamps. Je kunt hiermee direct naar een bepaald onderdeel springen in de video.

Hieronder vind je de geschreven handleiding voor het maken van een WordPress webshop. Dit stappenplan heb ik gemaakt aan de hand van de video, dus bekijk die ook zeker. Daar kan ik er veel dieper op ingaan.

Webhosting en domeinnaam aanschaffen

In de video heb ik het als eerst over webhosting en een domeinnaam. Webhosting is een plek waar alle bestanden van jouw website worden opgeslagen. Dit gebeurt op een server die 24/7 draait. Wanneer de server problemen ondervindt, zal je dit terugzien op jouw website. Het is daarom belangrijk dat je kiest voor een goed hostingpakket.

Maak nu jouw eigen website
Krijg vandaag nog 60% korting op webhosting en een domeinnaam

Een domeinnaam is de naam van een website. Deze naam voer je in om een website te bezoeken. Om deze website te bezoeken, heb je een hostingpakket nodig. In de video worden de domeinnaam en hosting automatisch aan elkaar gekoppeld. Je hebt hier dus verder geen omkijken naar. Ook laat ik direct zien hoe je WordPress installeert als CMS.

Domeinnaam in de adresbalk.

SSL-certificaat installeren

Nu je toegang hebt tot WordPress, kun je een SSL-certificaat gaan installeren. Dit doe je bij de hostingprovider zelf. Vervolgens ga je naar WordPress en download je de Really Simple SSL plugin. Je kunt het SSL-certificaat nu koppelen aan jouw website. Nadat je dit gedaan hebt, kunnen mensen veilig jouw website bezoeken.

Wil jij weten of het SSL-certificaat op de juiste manier geconfigureerd is? Dan kun jij jouw website openen in een nieuw tabblad. In de adresbalk staat nu een slotje als het goed is. Dat betekent dat jouw SSL-certificaat op de juiste manier geïnstalleerd is (zie ook onderstaande schermafbeelding).

ssl certificaat wordpress webshop

De basisinstellingen in WordPress

Je hebt nu toegang tot WordPress. Je kunt inloggen op: naamvanjouwwebsite.ext/wp-admin. Je komt dan uit bij de achterkant van jouw website. Vanuit het dasboard in WordPress kun jij alles aanpassen, maar voordat je dat doet, is het belangrijk dat de basisinstellingen goed staan.

Denk hierbij aan de permalinks (van invloed op jouw SEO), de websitetaal en de datum- en tijdnotatie van berichten. Ook is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat de gebruiker zich kan registeren in jouw webshop.

Het aanmaken van menu’s vind ik ook bij de basisinstellingen horen. Regelmatig zie ik tutorials waarbij ze de menu’s en footers pas later in de video aanmaken. Ik vind het persoonlijk fijn om dit al in het begin te doen, dan zie ik sneller hoe aanpassingen van invloed zijn op de look & feel van mijn website.

De basisinstellingen zijn verder vrij snel gefixt. Zoals je begrijpt, kan ik niet elke aanpassing hier bespreken. Het is daarom belangrijk dat je de video even bekijkt. Na deze stap kun je al aan de slag met het installeren van het thema en de plugins. Je gaat dan bezig met het ontwerp van jouw WordPress webshop. Voor veel mensen het leukste gedeelte!

Lees ook: Hoe jij een nieuwe gebruiker laat inloggen op jouw WordPress website

Thema en plugins installeren

Als je bezig gaat met het ontwerp, is het natuurlijk belangrijk dat je een thema installeert. Het thema dat ik in de video installeer, is het OceanWP theme. Dit is een heel prettig thema om mee te werken. Het zorgt voor een fijne gebruikerservaring. Daarnaast is het een heel licht thema. Dat wil zeggen dat het geen grote impact heeft op de laadtijd van jouw WordPress webshop.

Ook heb je plugins nodig. Dit zijn extra functionaliteiten die jij toevoegt aan de achterkant van jouw website. Deze toevoegingen kunnen erg waardevol zijn. Je hebt hierdoor meer mogelijkheden wat betreft de instellingen en het ontwerp van jouw webshop. Hieronder zie je welke plugins ik download in de video.

 • Contact form 7
 • Elementor
 • ElementsKit Lite
 • Livemesh Addons for Elementor
 • Mollie-betalingen voor WooCommerce
 • Ocean Extra
 • Ocean Product Sharing
 • Ocean Social Sharing
 • Premium Addons for Elementor
 • Really Simple SSL
 • Sticky Header OceanWP
 • Variation Swatches for WooCommerce
 • Woocommerce

Dat lijken er heel veel, maar gelukkig zijn het allemaal hele lichte plugins. Als je wilt dat jouw webshop sneller laadt, kun je eventueel nog de WP Fastest Cache plugin installeren. Deze plugin kan van grote invloed zijn op de laadtijd – en daarbij vanzelfsprekend – de conversies, omzet en winst van jouw WordPress webshop.

WordPress webshop ontwerpen

Je kan nu gaan beginnen met het ontwerpen van jouw WordPress webshop. Een groot gedeelte hiervan vindt plaats in de Elementor Page Builder. Deze plugin heeft een drag & drop editor en biedt ongekende mogelijkheden als het gaat om de vormgeving.

In de video laat ik zien hoe je verschillende pagina’s aanmaakt, waaronder home, blog, over ons, shop, contact en de winkelmand pagina. Deze pagina’s samen zorgen voor een complete webshop. Via de homepage kun je door middel van de categorieën sectie al direct naar de shop.

Ook vanuit de blog kun je links aanmaken naar de shop, waardoor het nog meer één geheel wordt en het ook goed te gebruiken is voor affiliate marketing. De interne links zijn bovendien ook goed voor de SEO van jouw webshop en daarmee de vindbaarheid in de zoekresultaten. Zie hiervoor ook de video’s uit de Websitesmaken.com Masterclass.

Later in de video pas ik nog het één en ander aan wat betreft de styling. Ik heb ervoor gekozen om dit niet direct te doen, omdat we in deze fase vooral bezig zijn in de Elementor Page Builder. We zijn nu dus echt bezig met het ontwerpen van de pagina’s, en nog niet zozeer met de styling (denk hierbij bijvoorbeeld aan de kleuren van de buttons).

De homepage ziet er nu uit als volgt:

WordPress webshop homepage

De shop instellen met WooCommerce

Als je de pagina’s ontworpen hebt, kun je producten toe gaan voegen aan jouw WordPress webshop. Dit doe je door middel van de WooCommerce plugin. Je gaat hiervoor in het dahboard naar: Producten – Add new.

In de tutorial laat ik zien hoe je vier verschillende producten toevoegt: een simpel product, een gegroepeerd product, een extern/affiliate product en een variabel product.

Ook laat ik zien hoe je foto’s toevoegt aan de producten, hoe je prijzen aanpast en hoe je productbeschrijvingen toevoegt. Uiteindelijk bestaat mijn shop uit drie verschillende producten. Ook heb ik verschillende widgets toegevoegd, zodat de gebruiker de producten kan ordenen en sorteren.

Webshop instellen met WooCommerce

Belastingen, verzendmethodes en betalingen

De webshop is nu zo goed als af. Alleen moet je nog wel aandacht besteden aan de instellingen binnen WooCommerce. Daar hebben we namelijk nog helemaal niet naar gekeken. Hier kun je belastingtarieven, verzendmethodes en betaalmethoden toevoegen.

In het voorbeeld maak ik gebruik van twee belastingtarieven: het 21%-tarief en het gereduceerde tarief van 6%. Ik laat zien hoe je beide belastingtarieven toevoegt. Ook laat ik zien hoe je dit per land kunt aanpassen. Daarnaast laat ik nog zien hoe je verzendmethodes toevoegt en hoe je het tarief daarvoor kunt instellen.

Lees ook: Wat is WooCommerce en hoe gebruik je de WordPress pluign?

Vervolgens zijn er twee betaalmethoden die ik toevoeg aan de WordPress webshop: iDEAL en PayPal. Ik laat ook zien hoe je met Mollie andere betaalmethodes kan toevoegen, mocht je dat willen. Houd er wel rekening mee dat voor iedere betaling transactiekosten gerekend worden. Bij de ene betalingsprovider ligt dit hoger dan bij ander.

Puntjes op de I

We moeten nu alleen nog even de puntjes op de I zetten en dan is de WordPress webshop af. Hiervoor gaan we in het WordPress dashboard naar: Weergave – Customizer. Het is nu vooral belangrijk om de general styling aan te passen in je eigen kleuren en lettertypes. Zoals je in de video kan zien, weet ik altijd al van tevoren welke kleuren ik ga gebruiken.

Ook moeten we nog even in de customizer naar de WooCommerce instellingen kijken. Hiervan uit kunnen we de styling rondom de productpagina’s aanpassen. Ook kunnen we hier dingen veranderen aan de winkelmand, of aan de afrekenpagina. Hieronder zie je een voorbeeld van dingen die we kunnen aanpassen aan de shop.

product pagina/shop aanpassen

Maak nu jouw eigen WordPress webshop

Als het goed is, weet je nu hoe je een WordPress webshop maakt. Zoals je misschien al ziet, kostte het veel minder tijd dan je eerst verwachtte. Vooral bij kleinere webshops (tot 50 producten) raad ik het aan om het zelf te doen. Je bespaart hiermee veel geld wat je weer goed kan gebruiken voor andere dingen. Bij deze wens ik jou alvast veel succes!

Maak nu jouw eigen website
Krijg vandaag nog 60% korting op webhosting en een domeinnaam

Als je nog vragen hebt, kun je ze stellen onder dit artikel. Ik zal ze zo spoedig mogelijk proberen te beantwoorden. Ook kun je contact opnemen via de contactpagina. In de meeste gevallen sta ik je binnen 24 uur te woord.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer artikelen