Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Hoe maak je een website sneller vindbaar in Google? (Volg deze stappen!)

Heb jij een eigen website gemaakt? Dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk zichtbaar zijn in Google. Gelukkig kunnen we onze website toevoegen aan de zoekmachine van Google. Hierdoor wordt jouw website sneller geïndexeerd en dat betekent dat gebruikers van de zoekmachine jouw website kunnen vinden.

Is jouw website al vindbaar in Google?

Als eerst gaan wij een test uitvoeren en kijken we of jouw website al geïndexeerd is door Google. Na het aanmaken van een pagina of bericht duurt het maximaal een paar dagen voordat jouw webpagina’s te vinden zijn. Dus mogelijk is jouw website al geïndexeerd, zonder dat je het door hebt gehad.

Om dit te testen, ga je naar Google. Je zoekt naar: “Site:Naamvanjouwwebsite.ext”. Je ziet dan alle webpagina’s die geïndexeerd zijn door Google. Deze webpagina’s zijn dus al zichtbaar voor de gebruikers van de zoekmachine.  

website indexatie test

Je ziet dat er ongeveer 172 pagina’s van websitesmaken.com geïndexeerd zijn. Is jouw website nog niet geïndexeerd, of missen er nog webpagina’s? Dan laat ik jou nu een aantal manieren zien waarmee jij jouw website sneller kan laten indexeren.

Meld jouw website aan bij Google

We gaan nu jouw website aanmelden bij Google. Tot een tijd geleden hoefde je hier alleen maar je URL en de omschrijving van jouw website toe te voegen. Vervolgens werd jouw website meestal binnen een paar uur al geïndexeerd.

Helaas is dat niet meer mogelijk. We worden nu door doorgestuurd naar Google Search Console. We moeten een sitemap verzenden of we moeten onze webpagina’s fetchen. Dat wil zeggen dat Google op zoek gaat naar jouw URL om hem vervolgens te indexeren.

website aanmelden bij Google om een website sneller vindbaar te maken in Google.

Voor nu is het belangrijk dat jij een Google-account hebt. Ook is het belangrijk dat jij Google Analytics en Google Search Console gekoppeld hebt aan jouw website. Het koppelen gaat redelijk eenvoudig. Heb jij dit nog niet gedaan? Dan raad ik het aan om onderstaande video te bekijken van de Websitesmaken.com Masterclass.

Vraag Google je URL’s opnieuw te crawlen

Als jouw website nog niet geïndexeerd is, ga je naar Google Search Console. Vervolgens ga je naar het tabblad URL-inspectie. Je kunt hier jouw URL opgeven. Je kunt ervoor kiezen om jouw hele domein in één keer te laten fetchen, maar je kunt ook kiezen om een individuele webpagina te fetchen, bijvoorbeeld als je een wijziging hebt aangebracht aan een pagina en hij nog niet vindbaar is in Google. Wanneer je een webpagina fetcht en hij al geïndexeerd is, ziet dat eruit als volgt:

URL-inspectie Google Search Console voor een betere /snellere vindbaarheid in Google

Is jouw website/webpagina nog niet vindbaar in Google? Dan staat er: “URL is niet geïndexeerd door Google”. Je hebt dan de mogelijkheid om een indexering aan te vragen (zie onderstaande schermafbeelding). Na het aanvragen van deze indexering, is jouw pagina meestal binnen een paar uur te vinden in Google. Soms duurt het meerdere dagen.

Indexering aanvragen

Let op: Het heeft geen zin om telkens dezelfde pagina opnieuw te laten crawlen. Het duurt nog steeds even lang voordat jouw pagina geïndexeerd wordt. Gelukkig is dit meestal sneller dan wanneer je geen indexering zou aanvragen.

Sitemap indienen bij Google Search Console

Heel soms kun je geen nieuwe URL’s toevoegen in Google Search Console, bijvoorbeeld als Google bezig is met een update. Ook de laatste keer dat ik het probeerde, was dit het geval. er staat dan: “Pagina acties zijn tijdelijk uitgeschakeld”. Gelukkig is er nog een manier waarmee we onze site kunnen toevoegen aan de zoekmachine van Google. We dienen hiervoor een sitemap in bij Google Search Console.

Een sitemap is een soort bestand waar alle links van jouw website in vermeld staan. Deze sitemap wordt specifiek gemaakt voor de zoekmachines, zodat ze makkelijker jouw pagina’s kunnen indexeren. Maar ook voor de bezoeker van jouw website kan een sitemap handig zijn. Zij zien direct hoe jouw site is opgebouwd en wat er allemaal te vinden is op jouw website.

Er zijn verschillende plugins die automatisch een sitemap voor jou aanmaken, bijvoorbeeld de Yoast SEO plugin. Je kunt het eenvoudig checken of je er al één hebt door het volgende webadres in te voeren in jouw browser: Naamvanjouwwebsite.ext/sitempap.xml. Werkt dit niet? Dan kan het ook nog zijn dat jouw sitemap te vinden is op: Naamvanjouwwebsite.ext/sitemap_index.xml.

Hoe maak je een sitemap met de Yoast SEO plugin?

Met de Yoast SEO plugin kun je eenvoudig een sitemap aanmaken. Je gaat hiervoor in het WordPress dashboard naar: SEO – Algemeen. Vervolgens klik je op Functies. Je kunt nu de XML-sitemaps aanzetten. Vervolgens kun je de sitemap bekijken. Zie ook onderstaande schermafbeeldingen.

website sneller vindbaar in Google door een sitemap

Hoe stuur je de sitemap op naar Google Search Console?

Het is nu aan jou de taak om de sitemap op te sturen. Hiervoor openen we weer Google Search Console. Vervolgens gaan we naar Index – Sitemaps. Daar kun je de sitemap URL opgeven. Hieronder zie je dat ik mijn sitemap ingediend heb bij Google Search Console. In totaal zijn er 180 URL’s gevonden. Mogelijk zijn er URL’s die nog niet geïndexeerd zijn.

Een nieuwe sitemap toevoegen

Heb jij bepaalde wijzigingen aangebracht of heb je een nieuwe pagina gemaakt? Dan kun je altijd even de sitemap opnieuw indienen. Mogelijk worden jouw gewijzigde webpagina’s dan sneller geïndexeerd.

Lees ook: Google Search Console | Wat is het en wat kun je ermee?

Sneller vindbaar door backlinks

Verwijzingen naar jouw website kunnen ervoor zorgen dat jouw website sneller geïndexeerd wordt. Vraag daarom of er mensen zijn die naar jouw website willen verwijzen. Er is een kans dat Google jouw website dan sneller oppakt.

Is er alleen één specifieke pagina die nog niet geïndexeerd is? Dan kun je het ook oplossen met een interne link. Je verwijst dan vanaf een geïndexeerde pagina naar de pagina die nog niet geïndexeerd is. Ook dit kan helpen bij de indexatie.

Doordat je bezig bent met linkbuilding, sla je gelijk twee vliegen in één klap; je bent sneller zichtbaar in de zoekmachine en jouw domain authority en page authority stijgen. Hierdoor scoren jouw webpagina’s ook gelijk beter in Google. Wil jij meer leren over linkbuilding en de domain authority? Zie dan ook mijn onderstaande video.

Gebruik Google Chrome voor een snellere indexatie

Dit is de laatste methode die je kunt gebruiken voor een snellere indexatie. Je hoeft hiervoor alleen jouw webpagina’s te bezoeken in Google Chrome. De browser van Google heeft het door als een website of webpagina nog niet geïndexeerd is. Ook dit kan ervoor zorgen dat jouw website sneller gevonden wordt in Google.

Je ziet dit ook bij andere diensten van Google, bijvoorbeeld bij Google Maps. Als een weg verplaatst is, dan heeft Google Maps dit meestal binnen een paar dagen aangepast in de navigatie. Dit komt doordat Google kan zien waar de gebruikers van Google Maps rijden.

Voor een website geldt hetzelfde: Google ziet welke webpagina’s Google Chrome gebruikers bezoeken. Hierdoor ziet Google het direct als er nieuwe website is. Ook ziet Google het als er een aanpassing gedaan is aan een website. Mogelijk zorgt het gebruiken van Google Chrome dus voor een snellere indexatie en mogelijk is jouw website hierdoor sneller vindbaar in Google.

Tot slot

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Ik hoop dat je nu weet hoe jij jouw webpagina’s sneller laat indexeren. Is het gelukt en is jouw website nu vindbaar in Google? Laat dit dan weten in de reacties onder dit artikel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen