Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Wix review 2021 | Verwaarloosbare SEO technieken?

De laatste tijd schreven wij al veel reviews over CMS’. Ook in dit artikel behandelen wij weer een platform. Dit keer doen wij een boekje open over Wix en schrijven wij er een review over. Je komt te weten hoe Wix ontstaan is en wij bespreken de voor- en nadelen van het platform. Aan het einde van het artikel geven wij onze visie en sluiten wij af met de conclusie.

Wix Review | Hoe is Wix ontstaan?

Wix bestaat al vanaf 2006. Het bedrijf is toentertijd opgericht in Tel Aviv (Israël) door Avishai Abrahami, Nadav Abrahami, en Giora Kaplan. Vandaag de dag staat het hoofdkantoor nog steeds in Tel Aviv. Toen de programmeurs bezig waren met de bouw van een website, liepen zij verschillende problemen tegen het lijf. Daaruit ontstond het geniale idee om een platform te maken waarmee mensen zelf een website kunnen maken, zonder dat zij hoeven te programmeren en ontwerpen. Zo is te lezen op de website van Wix. 

De heren waren niet de enige die een website maker wilden bouwen. De jaren ervoor waren er al verschillende platforms op de markt gebracht waarmee je een eigen website kon maken, bijvoorbeeld WordPress en Joomla. Deze systemen zorgden ervoor dat Wix niet uniek was. Wix moest gaan concurreren met bedrijven die al een aantal jaren voorsprong hadden. Wel waren de systemen toen nog behoorlijk basic en was de interface heel anders dan tegenwoordig. Hieronder zie je hoe Wix dashboardoverzicht er tegenwoordig uitziet.

Wix review
Bron: webhosting secret revealed

Statistieken

Na het oprichten van Wix in 2006 liep het al gauw storm. Dat zag je terug aan het aantal gebruikers van het platform. Al binnen drie jaar had Wix 1 miljoen gebruikers. Daarna ging het allemaal nog sneller. Nadat Wix in 2012 de HTML-5 editor en app market lanceerde, bleef het aantal gebruikers maar toenemen. In 2014 bereikte het platform de 50 miljoen gebruikers en in 2019 waren dat er al 150 miljoen. Het concept was duidelijk een succes. In 2018 had het bedrijf Wix, samen met een aantal dochterondernemingen, een opbrengst van 603,7 miljoen euro. Wix bevindt zich momenteel op de nummer 6 van de top 10 grootste CMS’. CEO Avishai Abrahami, die vanaf 2010 op de troon zit, heeft daarin een groot aandeel gehad. Het marktaandeel van de verschillende systemen zie je hieronder op een rijtje.

Wix review
Bron: W3techs

Voordelen van Wix

  • Je kunt kiezen uit veel verschillende, professionele templates. De onderdelen van de pagina kun je, door middel van het “drag-and-drop” systeem, heel gemakkelijk op zijn plaats zetten. Hierdoor kun jij binnen een paar minuten jouw eigen website al ontworpen hebben. Ideaal! 
  • Websites van Wix zijn razendsnel. Hoe snel je ook een website kunt maken: je hebt er weinig aan als de website traag is. Daar hoef jij je bij Wix gelukkig geen zorgen om te maken. Statistische inhoud wordt automatisch opgeslagen in het cachegeheugen en er wordt een CDN gebruikt. 
  • Je zit niet vast een een langdurig abonnement. Vaak als je bij een CMS kiest voor een premium versie, zit je vast aan een abonnement van 24 of 36 maanden. Dat is bij Wix niet het geval. Als je wilt upgraden naar de premium variant, kun je dat uitproberen voor 8,50 euro per maand. Wil je toch liever terug naar de gratis versie? Dan kun je jouw premium abonnement gewoon stopzetten.

Nadelen van Wix

  • Wix is vrij duur. Het goedkoopste advertentievrije abonnement is 8,50 euro per maand. Je krijgt dan webhosting en en eigen domeinnaam. Als je deze prijs vergelijkt met de concurrentie zie je dat Wix lang niet de goedkoopste is. Bij Weebly kost een gelijksoortig abonnement bijvoorbeeld 7,50 euro.
  • Wix is niet het meest SEO-vriendelijke platform. Daarmee wil ik niet zeggen dat het lastig is om website bezoekers te krijgen. Als jij jouw website goed onder de aandacht kan brengen op social media, of als je goed bent in mond-op-reclame, dan is het voor jou geen enkel probleem om bezoekers te krijgen. Maar als je organisch hoog wilt scoren en zo aan jouw bezoekers wilt komen, dan is het wel wat lastiger. Wix staat er namelijk om bekend dat ze zich voor een lange tijd weinig bezighielden met SEO. Daar lijkt de laatste jaren wel verandering in te zijn gekomen. Zo hebben ze SEO technieken toegevoegd, zoals bijvoorbeeld de 301 redirects. Je kunt jezelf wel afvragen of de veranderingen heel veel effect gaan hebben op de SEO van een website. De meeste focus ligt namelijk nog steeds op zoekwoordmarketing, ranking en andere verouderde SEO technieken.
  • Voor het analyseren van jouw websitegegevens moet je betalen. Met de gratis versie van Wix kun je geen gebruikmaken van bijvoorbeeld Google Analytics. Om een API toe te kunnen voegen, ben je verplicht om een abonnement aan te schaffen voor minimaal 8,50 euro per maand. Dan heb je webhosting en een eigen domeinnaam.
  • Je kunt niet veranderen van sjabloon. Als je eenmaal een sjabloon hebt gekozen zit je daaraan vast. Het ontwerp binnen het sjabloon wijzigen is uiteraard wel mogelijk, maar je kunt niet een nieuw sjabloon kiezen, zoals bij WordPress wel het geval is. Daar kun je gemakkelijk sjabloons installeren en veranderden. Net zolang tot jij tevreden bent.

Wil je Wix gebruiken als CMS voor jouw bedrijf? Bekijk dan ook deze onafhankelijke review van: Fox Web School.

Wix review | Onze visie

Wij zouden Wix niet zo snel kiezen als CMS. Dit komt voornamelijk door de SEO technieken waar ze behoorlijk mee achterlopen. Voor ons is het belangrijk dat wij goed gevonden worden in de zoekmachines. Juist op het moment van schrijven zijn wij heel erg bezig met onze SEO. Wat kan er beter en hoe gaan we dit aanpakken? Het zijn vragen waar wij de laatste tijd erg druk mee zijn.

Om dan over te schakelen van WordPress naar Wix zou niet verstandig zijn. Bovendien zouden wij dan jaarlijks iets meer kosten gaan maken en moeten wij onze favoriete hostingprovider verlaten. Het zijn dus afwegingen die je moet maken. Ondanks het feit dat de interface van Wix geweldig is – daar konden wij direct mee uit de voeten – en je niet direct vastzit aan een langdurig abonnement, zijn wij wel tot de conclusie gekomen dat de nadelen van Wix voor ons zwaarder wegen dan de voordelen. Daarom geven wij Wix 3 sterren.

Tot slot

Bedankt voor het lezen van deze Wix review. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je altijd contact met ons opnemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer artikelen