Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

WordPress downloaden en handmatig installeren | Hoe doe je dat?

Kreeg jij bij het aanschaffen van jouw hostingpakket niet de mogelijkheid om automatisch een CMS te installeren? Dan betekent het dat je het CMS (in dit geval WordPress) handmatig moet toevoegen aan jouw website. Klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het zeker niet. Binnen 10 minuten heb jij WordPress gedownload, en geïnstalleerd. In dit artikel (WordPress downloaden en handmatig installeren | Hoe doe je dat?) behandel ik alle stappen die jij moet ondernemen voor de handmatige installatie van het systeem.

 

Stap 1. Domeinnaam en hosting aanschaffen (voor het downloaden van WordPress)

In dit stappenplan ga ik ervan uit dat jij jouw domeinnaam en hosting al hebt aangeschaft. Heb je dit nog niet gedaan? Doe dit dan bij SiteGround, daar kun je WordPress, bij het aanschaffen van jouw hostingpakket, direct installeren. De rest van dit stappenplan is dan gelijk niet meer nodig.

Klik hier en ga direct naar de website van SiteGround

Stap 2. Database aanmaken in jouw hostingomgeving (voor het downloaden van WordPress)

In sommige gevallen moet jij in jouw hostingomgeving nog een ‘MySQL’ database aanmaken, voordat je WordPress handmatig kunt installeren. Dit is een soort harde schijf waar WordPress alle bestanden in kan opslaan. Een database aanmaken gaat heel eenvoudig, echter is het vaak geeneens nodig omdat het hostingbedrijf al een database heeft aangemaakt. Zorg er in ieder geval wel goed voor dat je de gegevens van deze database bij de hand houdt, want die heb je nog nodig bij de installatie van WordPress.

WordPress downloaden

Bij SiteGround kun je in de ‘MYSQL Manager’ een nieuwe database aanmaken.

Stap 3. WordPress downloaden en uitpakken

Na het aanschaffen van jouw domeinnaam en hostingpakket, en het aanmaken van de database, is het tijd om WordPress te downloaden. Dit doe je via de officiële website van WordPress. In mijn geval download ik WordPress versie 5.4.1 (op het moment van schrijven de meest recente versie). De kans is groot dat er ondertussen alweer een nieuwere versie is. Na de installatie pak je het bestand uit.

WordPress downloaden

Stap 4. Toegang krijgen tot een FTP programma

Nu is het tijd om een FTP programma te installeren. Dit is een programma waarmee je bestanden van jouw computer over kunt zetten naar jouw webhost. Bekende FTP programma’s zijn onder andere Filezilla en Cyberduck.

Wil jij nou geen FTP Programma downloaden op jouw computer? Dan begrijp ik dat al te goed. Kies in dat geval voor een online FTP client, zoals Net2ftp. Dit werkt in principe hetzelfde als Filezilla en Cyberduck. Het enige verschil is dat je het FTP programma niet hoeft te downloaden op jouw computer en dit weer ruimte bespaart.

ftp client

Een online FTP client.

Stap 5. Verbinden met de hostingprovider

Vervolgens verbind je het FTP programma met jouw hostingprovider. Vaak hoef je alleen maar op iets als ‘connect’ of ‘quickconnect’ te drukken om te verbinden. Dit verschilt per FTP programma, maar het staat in ieder geval duidelijk aangegeven. Bij Cyberduck, het FTP programma dat ik gebruik, staat er ‘nieuwe verbinding’.

ftp programma

In mijn geval klik ik dus op ‘nieuwe verbinding’. Dan kom ik bij het inlogscherm waar ik kan inloggen met mijn FTP gegevens.

Hoe weet ik wat mijn FTP gegevens zijn?

Als het goed is heb jij bij de aanschaf van jouw hostingpakket een mail gehad met de FTP gegevens. Daarmee kun je inloggen in het FTP programma. Mocht je nou niet meer over deze inloggegevens beschikken, neem dan contact op met jouw hostingprovider.

Na het invullen van de FTP gegevens klik je op ‘verbind’.

ftp server

 

Stap 6. De WordPress bestanden toevoegen via het FTP programma

Als het goed is heb jij nu toegang tot de bestanden van jouw website. Dan wordt het tijd om naar de rootfolder van jouw website te gaan. Daar verwijder je een aantal bestanden en vervolgens installeer je WordPress.

Je gaat naar domains – (naavanjouwwebsite.nl) – public.html / http.docs.

Of je public.html ziet staan, of http.docs, is afhankelijk van jouw hostingprovider. In mijn geval is dit public.html. Mocht er bij jou http.docs staan, dan kun je precies hetzelfde doen als ik hieronder met public.html doe.

Vervolgens verwijder jij alle bestanden die in het mapje ‘public.html’ staan. Het is belangrijk dat je dit bij het goede domein uitvoert, anders raak je bestanden van een andere website kwijt. Zonder backup kan dat heel vervelend uitpakken.

Nu het mapje ‘public.html’ leeg is, kunnen we WordPress gaan toevoegen. Je zoekt nu in jouw computer naar de WordPress bestanden die we aan het begin van dit stappenplan hebben geïnstalleerd. De folder waar het in staat heet logischerwijs ‘wordpress’.

Vervolgens kopieer je alle bestanden uit deze folder naar de ‘public.html’ folder. Als alle bestanden zijn toegevoegd, kun je door naar stap 7. Gefeliciteerd!

wordpress inloggen

Je kopieert al deze bestanden naar public.html

Stap 7. WordPress installeren en inloggen

Het is bijna zover; het duurt niet lang meer voordat jij met WordPress aan de slag kan. De bestanden zijn toegevoegd aan de public.html folder en dat betekent dat je WordPress nu kan gaan installeren.

Je gaat naar: (denaamvanjouwwebsite.nl). Daar komt vervolgens een WordPress installatieprogramma tevoorschijn. Hier zul jij enkele gegevens moeten invullen, waaronder de gegevens van de database (zie stap 2).

Voor de rest staat alles in dit installatieprogramma duidelijk uitgelegd. Je moet bijvoorbeeld jouw website nog een naam en sitetitel geven en je moet aangeven of jouw website wel/niet geïndexeerd mag worden door de zoekmachines. Ook is dit het moment waarop je jouw gebruikersnaam en wachtwoord aanmaakt.

Als je dit allemaal gedaan hebt, kun je inloggen bij: denaamvanjouwwebsite.nl/wp-admin. En Tadaa, jij hebt WordPress succesvol geïnstalleerd. Ik ben trots op je!

De vervolgstappen

Ben jij ambitieus en wil jij direct aan de slag met WordPress? Dan heb ik misschien nog wel een aantal interessante artikelen voor jou.

Google Analytics toevoegen in WordPress | Hoe doe je dat?

In dit artikel lees jij hoe jij Google Analytics toevoegt in WordPress. Dit is een tool waarmee je de statistieken van jouw website uitvoerig kunt analyseren. Erg handig en daarom raad ik het zeker aan om dit artikel te lezen.

Hoe maak je een webshop met WordPress? (inclusief gratis tutorial!)

 

In dit artikel geef ik een top drie van tutorials die jou helpen bij het maken van jouw eigen WordPress webshop. Vooral de eerste video van Ferdy Korpershoek is erg waardevol in dit artikel. Zelf heb ik deze video een aantal jaar geleden ook gekeken toen ik een webshop ging maken.

Hoe jij een nieuwe gebruiker laat inloggen op jouw WordPress website

In dit artikel vertel ik hoe je een nieuwe gebruiker toevoegt aan jouw WordPress website, zodat ook andere mensen toegang hebben tot jouw website. Hiervoor krijgen zij een eigen account.

Is het downloaden en installeren van WordPress nog altijd niet gelukt? Bekijk dan deze video

Ik heb mijn uiterste best gedaan om het downloaden en het handmatig installeren van WordPress zo duidelijk mogelijk uit te leggen. Toch snap ik het als je nog ergens tegen aanloopt of dat het nog niet helemaal lukt. Daarom wil ik jou graag onderstaande video meegeven. Hostingprovider Hostnet legt in deze video stap voor stap uit wat jij moet doen. Ik wens je veel succes en ik hoop dat je er uitkomt.

 

Tot slot

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Mocht het nog altijd niet lukken, dan kun je uiteraard contact opnemen. Meestal reageer ik binnen 24 uur op mijn mail. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer artikelen