Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Hoe jij een nieuwe gebruiker laat inloggen op jouw WordPress website

De kans is groot dat jij een keer iemand anders wilt laten inloggen op jouw WordPress website. Bijvoorbeeld omdat deze persoon een tekst voor jou gaat schrijven, of omdat hij jou gaat helpen met SEO. In principe zou je deze persoon gewoon jouw inloggegevens kunnen geven. Echter is dit niet heel verstandig. Jij bent de admin van de site en dat betekent dat jij alles kan aanpassen. Als jij jouw inloggegevens met iemand deelt, betekent het dus dat deze persoon dezelfde rechten heeft wanneer hij inlogt. In dit geval is het beter om een nieuwe gebruiker toe te voegen aan de website en deze een specifieke rol toe te kennen. Hoe je dat doet, vertel ik jou in dit artikel.

Inloggen in WordPress

Misschien vanzelfsprekend, maar voordat jij andere gebruikers kunt toevoegen aan jouw WordPress website, is het belangrijk dat jij eerst zelf inlogt. Je gaat naar (jouwdomeinnaam.nl/wp-login) en je vult jouw inloggegevens in.

Wordpress inloggen

Nieuwe gebruiker toevoegen aan jouw WordPress website (na het inloggen)

Nadat je bent ingelogd, ga je in het menu naar: (Gebruikers – Nieuwe toevoegen). Vervolgens opent er een scherm waarmee je een nieuwe gebruiker kunt toevoegen aan jouw website. Er worden verschillende gegevens gevraagd, zoals de gebruikersnaam, de e-mail, de voor- en achternaam en het wachtwoord van de nieuwe gebruiker (later kan de gebruiker deze zelf uiteraard nog aanpassen).

nieuwe gebruiker wordpress

Zoals je ziet kun je ook aanvinken dat de nieuwe gebruiker een mail krijgt na het aanmaken van het nieuwe gebruikersprofiel. Zo kan deze persoon gelijk inloggen op de site en kan hij direct aan de slag.

Je wilt natuurlijk niet dat iedereen dezelfde rechten heeft. Iemand die de SEO doet voor jouw website hoeft bijvoorbeeld geen nieuwe gebruikers toe te kunnen voegen, en iemand die incidenteel teksten schrijft hoeft niet altijd toegang te hebben tot de teksten van andere gebruikers. Daarom kun je onderaan de pagina de rol van de nieuwe gebruiker bepalen. De verschillende gebruikersrollen bespreek ik hieronder.

Een nieuwe gebruiker laten inloggen op jouw WordPress website | De verschillende gebruikersrollen

In principe zijn er vijf verschillende gebruikersrollen waar je uit kunt kiezen. Dat zijn: beheerder (admin), redacteur (editor), auteur (author), bijdrager (contributor) en abonnee (subscriber). Bij het gebruik van bepaalde plugins kan het zijn dat je beschikking hebt over meerdere gebruikersrolllen. Zo kun je met de Yoast Seo plugin ook iemand de rol van ‘SEO Editor’ of ‘SEO Manager’ toebedelen. Omdat ik deze laatste twee genoemde gebruikersrollen persoonlijk best wel interessant vind, zal ik ook deze rollen bespreken in dit artikel.  

Lees ook: On Page SEO | Optimaliseer jouw website tot in de puntjes

Beheerder (Admin)

De ‘beheerder’ rol is weggelegd voor de eigenaren van de website. Deze rol heeft de meeste bevoegdheden en daarom is het verstandig om iemand alleen deze rol te geven als deze persoon toegang moet hebben tot alle functionaliteiten van de website. Ook moet je jezelf afvragen of de persoon in kwestie te vertrouwen is. Een beheerder kan onder andere gebruikers toevoegen, rollen aanpassen en berichten/pagina’s beheren. Ook kan hij nieuwe thema’s en plugins toevoegen aan de website.  

Lees ook: Een contactformulier maken? Gebruik Contact Form 7!

Een beheerder heeft zelfs zoveel permissies dat hij jouw beheerdersrol kan afpakken. Kortom: wees voorzichtig met het toekennen van deze gebruikersrol.

wordpress admin

Met de beheerdersrol kun je letterlijk alles.

Redacteur (Editor)

Een stuk veiliger is de rol van redacteur. Maar ook de redacteur kan nog relatief veel. Zo kan hij nieuwe berichten op de website plaatsen en kan hij berichten aanpassen (ook die van andere gebruikers). Daarnaast kan de redacteur alle pagina’s van de website bewerken en aanpassen naar eigen wens. Vaak wordt deze rol daarom toegekend aan de eindredacteur van een website. Geef deze rol alleen aan iemand die zeker weten te vertrouwen is.

De redacteur kan niet de instellingen wijzigen, het thema veranderen of plugins installeren. In die zin is het weggeven van deze gebruikersrol een stuk minder gevaarlijk dan het toekennen van de beheerdersrol.

Auteur (Author)

Wanneer je niet wilt dat iemand alle berichten en pagina’s kan aanpassen, kun je iemand de rol van auteur geven. Met deze rol kun je eigenlijk alleen berichten plaatsen op de website. Hiermee kun je geen pagina’s of berichten van andere mensen aanpassen. Wel kan de auteur zijn eigen berichten aanpassen of verwijderen.

Ook kan de auteur media toevoegen aan zijn berichten. Het bewerken of verwijderen van andere media op de website is niet mogelijk.

Ondanks dat het risico bij deze rol relatief laag is, is het wel goed om rekening te houden met de risico’s. Mocht je een conflict krijgen met een tekstschrijver die je deze rol hebt toebedeeld, dan kan het zijn dat je ineens al jouw teksten kwijt bent. Wees daarom altijd voorzichtig.

wordpress menu

Zo ziet het menu eruit bij de auteursrol.

Schrijver (Contributor)

Dit is een van de rollen met de minste risico’s. De schrijver heeft net als andere gebruikers toegang tot de WordPress admin, maar voor de rest heeft hij veel minder rechten. Zo kan een schrijver geen plugins/thema’s installeren en kan hij geen media uploaden naar de website.

De schrijver kan alleen een nieuw bericht aanmaken. Wanneer het bericht af is, heeft de schrijver niet de mogelijkheid om het artikel ook gelijk te publiceren. In plaats van publiceren, staat er in dit geval ‘indienen voor beoordeling’. Iemand met meer rechten kan vervolgens het bericht publiceren.

Een schrijver kan dus geen dingen aanpassen die zichtbaar zijn op jouw website. Hierdoor loop je geen onnodig risico en weet je zeker dat iemand niet zomaar van alles gaat veranderen op jouw website.

De schrijversrol wordt vooral vaak toebedeeld op websites waar meerdere auteurs voor schrijven, denk bijvoorbeeld aan een nieuwswebsite. Dan heeft de eindredacteur bijvoorbeeld de rol van editor en heeft iemand die incidenteel een tekst schrijft de rol van schrijver.

Abonnee (Subscriber)

Dit is de rol die jij eigenlijk aan iedereen kan geven, als je dat zou willen. Je loopt hier geen risico mee. De abonnees kunnen de website zien en kunnen reacties lezen. Ook kunnen ze zelf reageren, zonder dat ze eerst al hun gegevens in hoeven te vullen.

Daarnaast kan het zijn dat een deel van de content op een website niet zichtbaar is zonder te registreren. Na registratie krijg je dan vaak de rol van abonnee, zodat je de content wel kunt bekijken.

abonnee website

Als abonnee kan je eigenlijk bijna niks.

Een ‘SEO Manager’ of ‘SEO Editor’ laten inloggen op jouw WordPress website

Zoals ik aangaf kan het zijn dat jij meer dan vijf gebruikersrollen ziet. Ikzelf zie er op deze website bijvoorbeeld zeven, omdat ik de Yoast Seo plugin heb geïnstalleerd. Dit een plugin die jou helpt met SEO (zoekmachineoptimalisatie).

Door het gebruik van deze plugin kan ik mensen toevoegen aan mijn website met de gebruikersrol: ‘SEO Manager’, of ‘SEO Editor’. Hieronder zal ik uitleggen wat deze gebruikersrollen inhouden. Wil jij meer weten over SEO lees dan ook het artikel: SEO | Waarom is het zo belangrijk voor jouw website?

SEO Manager

Een gebruiker met deze rol kan alles aanpassen op jouw website wat betreft SEO. Hij heeft de volledige toegang tot de SEO functionaliteiten van de Yoast Seo plugin. Heb jij zelf geen ervaring met SEO? Dan kun je het op deze manier makkelijk uitbesteden aan een SEO specialist.

De SEO Manager kan alleen aanpassingen doen op het gebied van SEO, en kan verder geen artikelen aanpassen. Het risico dat je loopt als je iemand deze gebruikersrol toekent, is dus niet zo heel groot.

SEO Editor

De SEO Editor heeft alleen toegang tot de metabox. Hij heeft geen toegang tot de Yoast Seo instellingen in het menu. Als hij daar wat wil aanpassen, zal de SEO manager dat dus moeten doen, of de admin.

meta-omschrijving

De metabox vind je onder ieder bericht/pagina

Gebruikersrollen bbPress, BuddyPress en Woocommerce

Wanneer jij plugins als bbPress, BuddyPress en Woocommerce installeert, zie jij dat er nog veel meer gebruikersrollen zijn. Deze specifieke gebruikersrollen kunnen bijvoorbeeld handig zijn als jij een forum beheert, of een webshop. In dit artikel van Meks lees je alles over deze gebruikersrollen.

Lees ook: Hoe maak je een webshop met WordPress? (inclusief gratis tutorial!)

Zelf de rechten van een gebruiker bepalen? Ook dat kan!

Zit er nou geen een gebruikersprofiel tussen waar jij wat mee kan. Of heb jij een specifieke wens voor een bepaalde gebruiker van jouw WordPress website? Dan is het mogelijk om zelf de rechten te bepalen van deze gebruiker. Gebruik dan de User Role Editor plugin. Hiermee kun je nieuwe gebruikers aanmaken en kun je precies aangeven wat de gebruikers wel/niet mogen. Met deze plugin heb je een overzichtelijk beheer van de rechten van de gebruikers. Vooral wanneer er veel mensen werken aan jouw website, is deze plugin aan te raden.

Hoe kan de nieuwe gebruiker inloggen op de WordPress website?

Nadat jij het nieuwe gebruikersprofiel hebt toegevoegd, zal er een mail gestuurd worden naar de nieuwe gebruiker. De mail ziet eruit als volgt:

WordPress inloggen

In de mail staat de gebruikersnaam waarmee de nieuwe gebruiker kan inloggen. Ook staan er in de mail twee links. Met de eerste kan de gebruiker het wachtwoord aanpassen. De tweede link leidt naar de inlogpagina van de WordPress website.

De link van de inlogpagina is altijd: (denaamvanjouwwebsite.nl/wp-login)

Het gebruikersprofiel bewerken in WordPress (door de gebruiker zelf)

Nu de gebruiker is ingelogd op de WordPress website, kan hij zijn gebruikersprofiel bewerken. Hiervoor maakt het niet uit welke permissies hij of zij heeft; elke gebruiker kan zijn/haar gebruikersprofiel bewerken.

De nieuwe gebruiker gaat hiervoor in het linker menu naar: Gebruikers – Je profiel. Hij krijgt dan onderstaand scherm te zien.

wordpress gebruikersprofiel

Hier kan hij al zijn gegevens invoeren. Niet alleen gegevens als bijvoorbeeld zijn schermnaam of zijn eigen naam; de nieuwe gebruiker kan hier ook links naar zijn persoonlijke accounts toevoegen, zoals een link naar zijn Facebookprofiel of een link naar zijn Instagramprofiel.

Daarnaast kan de gebruiker zijn persoonlijke voorkeuren wijzigen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kleur van de werkomgeving. Ook is het op deze pagina mogelijk om het wachtwoord te wijzigen.

Lees ook: Hoe stel je een statische homepage in op WordPress?

Het gebruikersprofiel bewerken in WordPress (door de beheerder/admin)

Ook als webbeheerder kan jij het gebruikersprofiel van een gebruiker aanpassen; alles wat de gebruiker zelf kan aanpassen, kan jij ook. Dat betekent dat je zelfs alle links van de gebruiker kunt aanpassen. Ook kun jij de biografie aanpassen van de gebruiker. Kortom: als admin/beheerder kan jij letterlijk alles.

Meer leren over WordPress? lees dan mijn WordPress review. Bekijk ook onderstaande video waarin de basis van WordPress wordt uitgelegd.

Tot slot

Voor nu hoop ik dat het duidelijk is hoe jij een nieuwe gebruiker kunt laten inloggen op jouw WordPress website. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je uiteraard altijd contact opnemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer artikelen