Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

WordPress review (onafhankelijk) | Wat vinden wij van WordPress?

Wij schreven al meerdere artikelen over WordPress. Eén daarvan is: Hoe maak je een webshop met WordPress? (inclusief gratis tutorial!). Ook hebben wij een artikel geschreven over CMS‘, waaronder WordPress. Na al deze informatie vonden wij dat het tijd werd voor een eerlijke, onafhankelijke WordPress review. Wat vinden wij zelf van het CMS en maken wij er zelf ook gebruik van? In dit artikel krijg je daar antwoord op.

WordPress review |  De ontstaansgeschiedenis van WordPress

De allereerste versie van de open source CMS is onstaan uit de voorloper b2 – cafelog. Op 27 mei 2003 was het zover: WordPress was een feit. Toentertijd ontwikkeld als blogging platform. Tegenwoordig is het niet meer een platform waar alleen bloggers hun ei kwijt kunnen. Door middel van het open source CMS kun jij blogs, websites en webshops bouwen met een paar drukken op de knop. Ook veel grote bedrijven maken daar gebruik van. New York Times, Spotify en BBC America zijn daar voorbeelden van.

WordPress review
Ook The New York Times is ontwikkeld in samenwerking met WordPress.

In 2003 werd WordPress opgericht door Matt Mullenweg en Mike Little. Vandaag de dag werken er honderden ontwikkelaars tegelijk in de community. Zij besteden tijd aan het verbeteren van de broncode, of zij zijn bezig met het ontwikkelen van plugins. In 2020 heeft WordPress (in de CMS industrie) al een marktaandeel van 60,8%. Daarmee lopen zij voor op concurrenten als Joomla en Drupal. Daarnaast beschikt WordPress al over meer dan 55.000 plugins, die allemaal te downloaden zijn vanuit de WP plugin directory. Het mag wel duidelijk zijn dat WordPress geliefd is bij website makers en dat het platform niet alleen maar voor bloggers is.

WordPress review | De voor- en nadelen van het platform

Voordat wij onze eigen visie gaan geven over het CMS, behandelen wij de voor- en de nadelen. Hieronder vind je een overzicht met, volgens ons, de belangrijkste aspecten.

De voordelen van WordPress

  • WordPress is gratis. Je kunt de software downloaden, gebruiken en bewerken. Dat betekent dat WordPress een open source systeem is. Het systeem van WordPress is vrij toegankelijk voor iedereen.

  • Je kunt jouw website uitbreiden met tools, plugins en gadgets. Zoals jullie lazen in de inleiding zijn er al meer dan 55.000 WordPress plugins die je kunt downloaden. Dagelijks zijn er honderden mensen bezig met het ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten. Dit zorgt ervoor dat WordPress geschikt is voor nagenoeg iedere website. Of je nou een een bedrijfswebsite maakt of een webshop, het maakt niet uit. WordPress heeft de tools en kan jou hierbij helpen.

  • WordPress is gebruiksvriendelijk. Je kunt gemakkelijk een thema kiezen en vervolgens jouw website ontwerpen. Met een paar drukken op de knop heb jij jouw eerste pagina of bericht gepubliceerd. Het CMS van WordPress is geen hogere wiskunde. Wel werkt enige basiskennis in jouw voordeel.

  • WordPress is zoekmachinevriendelijk. Websites die gemaakt zijn met WordPress hebben een zoekmachinevriendelijke interface en structuur. Dit betekent dat jij met een WordPress website hoger rankt in de zoekmachines. WordPress helpt jouw dus met het organisch hoger scoren in Google. Daarnaast zijn er SEO plugins te downloaden, zoals Yoast SEO. Deze plugins helpen jou met het optimaliseren van jouw website (SEO).

De nadelen van WordPress

  • Dat WordPress een open source systeem is biedt veel voordelen, maar helaas ook nadelen. De standaard mogelijkheden zijn hierdoor vrij beperkt. Voor het maken van een website of webshop, ben je heel erg afhankelijk van plugins. Vaak zijn deze plugins gemaakt door amateurs en hobbyisten, waardoor ze mogelijk geen goede broncode bevatten. Het kan zijn dat jouw website hierdoor trager laadt. Niet echt gunstig voor jouw SEO dus.

  • Soms lijkt het wel dat WordPress, het template dat je gebruikt of plugins, dagelijks met nieuwe updates komen. Dat betekent dat je telkens bezig bent met het updaten van jouw website. Soms tot het vervelende aan toe. Bij andere content management systemen is dit veel minder het geval. Er zit vaak niks anders op, want meestal betekent een update dat er een beveiligingslek gevonden is.

  • WordPress lijkt in eerst instantie gratis, echter zijn er veel verscholen kosten. Als je een bepaalde plugin of thema wilt voor jouw website, moet je al gauw betalen. Zoals je begrijpt zijn dit de meest aantrekkelijke thema’s en de beste plugins. Daarnaast kan het zijn dat je op zoek bent naar een functionaliteit die nog niet ontwikkeld is. Je moet deze functionaliteit dan exclusief laten ontwikkelen door een developer. Dat kost vaak veel tijd en moeite, dus loopt het al snel in de kosten. Voor maatwerk is WordPress dus niet altijd de meest geschikte optie.

Duidelijke uitleg van Ferdy Korpershoek over hoe jij een WordPress website maakt

WordPress review | Onze visie

Wij zijn zelf grote WordPress fans. We gebruiken het platform al sinds jaar en dag (in combinatie met Siteground webhosting) en hebben nog nooit problemen ondervonden. Zojuist hebben jullie de voor- en nadelen gelezen. Daarover kunnen wij jullie één ding verklappen: we hadden moeite met het noteren van de nadelen. Over de voordelen van WordPress zouden wij wel 3 artikelen kunnen schrijven, terwijl we onszelf echt even af moesten vragen: Wat zijn nou eigenlijk de nadelen van het platform? Voor ons wegen de voordelen dus ook veel zwaarder dan de nadelen.

Lees ook: WordPress downloaden en handmatig installeren | Hoe doe je dat?

Wij hebben nooit problemen gehad met de community en hebben vaak alleen behoefte aan een simpele, snelle website. Voor de meeste soorten websites is WordPress dus aan te bevelen. Mocht je nou een heel complex idee hebben, dan kan je beter in contact treden met een professional. Op deze manier zorg je ervoor dat je zo min mogelijk kosten maakt. Wij geven WordPress een beoordeling van 5 sterren.

Tot slot

Wij willen jou bedanken voor het lezen van dit artikel. Mochten er nog vragen zijn, dan kun je altijd contact opnemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen