Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Wat is YouTube SEO? | 5 Tips voor betere rankings op YouTube!

Wil jij dat jouw video’s beter gevonden worden op YouTube? Dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel maak je kennis met YouTube SEO. Ik laat zien hoe jij jouw content kunt optimaliseren voor de zoekmachine van YouTube. Daarnaast geef ik tips voor het verkrijgen van meer views, likes en subscribers.

Wat is YouTube SEO?

Als het goed is weet je dat SEO staat voor search engine optimization. In het Nederlands wordt dit ook wel zoekmachineoptimalisatie genoemd. Ik heb hier al veel artikelen over geschreven, maar dan ging het altijd over SEO in het algemeen; hoe kun je hoger scoren in de zoekmachine van Google?

Bij YouTube SEO wil je weten hoe je hoger kunt scoren in de zoekresultaten van YouTube. Het is denk ik goed dat we ook hier eens aandacht aan besteden, want op YouTube liggen ontzettend veel mogelijkheden. Het is namelijk de op één na grootste zoekmachine. Concreet gezien betekent dit dat er dagelijks 1 miljard uur aan YouTube video’s wordt bekeken.

Zelf maak ik graag gebruik van de mogelijkheden die YouTube te bieden heeft. Daarom heb ik de Websitesmaken.com Masterclass online gezet. Dit is een online videotraining waarin jij leert hoe jij jouw eigen website maakt, analyseert en onderhoudt.

Na het plaatsen van deze masterclass, zag ik al heel snel resultaat. De video’s werden veel beter bekeken in de eerste maanden dan met mijn website het geval was. Ik zal je in de alinea hieronder uitleggen waardoor dat kwam. Bekijk eerst onderstaande video van Brian Dean om meer te leren over YouTube SEO. 

Waarom werden mijn video’s op YouTube beter bekeken?

Er kunnen ontzettend veel redenen zijn waardoor mijn video’s in het begin beter bekeken werden. Ik denk dat het hierbij niet ligt aan mijn kennis op het gebied van SEO/YouTube SEO. Het is niet dat ik mij meer gespecialiseerd heb in YouTube SEO.

Het ligt vooral aan het zoekvolume en de hoeveelheid concurrentie die er is. Het zoekvolume is voor bepaalde zoekopdrachten op YouTube redelijk hoog. Toch zijn er veel minder zoekresultaten dan in Google. Mensen vinden het prettiger om een tekst te typen dan wanneer zij moeten presenteren, of ze denken dat het lastig is om een video te maken. Dit is de reden waarom mijn video’s beter bekeken werden.

Ik laat het nu zien aan de hand van een voorbeeld. Ik gebruik hiervoor de YouTube Keyword Tool van Ahrefs. Ook gebruik ik de Keyword generator om te zien wat het zoekvolume is in de zoekmachine van Google.

Voor het voorbeeld gebruik ik de zoekterm: WordPress Website maken. Zoals je op onderstaande schermafbeelding kunt zien, wordt er op YouTube 1.300 keer per maand gezocht naar deze zoekwoordencombinatie. Binnen de zoekmachine van Google werd er 4.400 keer naar gezocht.

YouTube keyword tool
Keyword generator

Bij de resultaten in Google zien wij een keyword difficulty. Hoe hoger dat getal, hoe lastiger het is om te scoren op de zoekterm. Wij weten nu dat er in de zoekmachine van Google meer gezocht wordt naar “WordPress website maken”. Alleen weten wij nog niet zoveel over de concurrentie en het aantal zoekresultaten.

Hoe krijg je meer inzicht in de concurrentie?

Hiervoor ga je naar Google. Je vult de zoekopdracht “WordPress website maken:YouTube.” In. Je krijgt dan alle zoekresultaten in YouTube te zien. Dit kan natuurlijk ook in YouTube zelf, maar daar krijgen we geen inzicht in het aantal zoekresultaten. In Google wel (zie onderstaande schermafbeelding).

YouTube SEO concurrentie

Je ziet dat er 4.150.000 resultaten gevonden zijn binnen YouTube. Klinkt veel, maar als je kijkt hoeveel zoekresultaten er in de hele zoekmachine zijn, dan valt het heel erg mee. Je vult hiervoor de zoekterm in en haalt :YouTube weg. Je ziet nu dat er meer dan 17 miljoen zoekresultaten zijn. Dat is meer dan 4 keer zoveel als alleen op YouTube.

Houd er hierbij wel rekening mee dat ik kijk naar één specifieke zoekterm. Het zoekvolume en de concurrentie van een zoekterm is erg afhankelijk van de niche van jouw video’s/website. Het laat wel zien dat er op YouTube over het algemeen minder concurrentie is en dat je nog steeds te maken hebt met hoge zoekvolumes.

Lees ook: SEO verbeteren met social media | Hoe doe je dat?

7 YouTube SEO tips

Dan zijn we nu aangekomen bij de 7 tips. Deze tips helpen jou bij het verbeteren van jouw YouTube SEO. Ik laat je zien hoe jij jouw content kunt optimaliseren voor een betere vindbaarheid binnen YouTube.

1. Verdiep je in jouw doelgroep

Voordat jij een video gaat maken, is het goed om je te verdiepen in jouw doelgroep. Waar zijn zij naar op zoek? Wat willen zij zien? En hoe kan ik hen in deze behoefte voorzien? Niet ieder onderwerp is geschikt voor een video. Daarom is het ook goed om een afweging te maken: kan ik beter een artikel schrijven, of is een video meer geschikt?

Vooral wanneer je iets uit wilt leggen, is het vaak goed om voor een video te gaan. Of bijvoorbeeld in het geval van een product review. Je laat hiermee de kijker precies zien hoe jij iets doet en hoe je over iets denkt. Dit maakt het persoonlijker en hierdoor creëer je een betere band met de kijker. De doelgroep wordt hierdoor ook sneller geïnspireerd om tot actie over te gaan. Affiliate marketing is daarom een verdienmodel dat je goed kunt toepassen op YouTube.

2. Doe een marktonderzoek / keyword research

Het is goed om de markt te onderzoeken. Net als bij een website, doe je een zoekwoorden onderzoek en een concurrentieanalyse. Je hebt verschillende keyword tools waarmee je dit kunt doen. Maar zoals je al las, kan dit ook heel simpel. Om inzicht te krijgen in het zoekvolume op YouTube en in Google, ga je naar de keyword tool van Ahrefs. Vervolgens kun je in Google inzicht krijgen in het aantal zoekresultaten.

Natuurlijk wil jij jouw video niet richten op één zoekterm. Voor meer views, likes en subscribers moet jij je richten op meer zoektermen. Deze hoef je niet zo uitgebreid te onderzoeken zoals je doet bij de belangrijkste zoekterm. Het is echter wel goed dat je inzicht hebt in deze keywords, want hierdoor kun jij ook op deze zoektermen hoger scoren in YouTube. Daarnaast worden jouw video’s sneller weergegeven bij video’s met overeenkomende tags (daarover later meer).

Lees ook: Hoger scoren in Google | Hoe lang duurt het?

Ik laat je nu zien hoe je aan relevante zoektermen kunt komen. Je gaat hiervoor naar YouTube. Je voert je belangrijkste zoekterm in. In mijn geval: WordPress website maken. Als ik dit invoer, zie ik gelijk allerlei suggesties. Dit zijn zoekwoordencombinaties die gerelateerd zijn aan “WordPress website maken”. Hier zoeken andere mensen ook naar. Deze zoektermen probeer ik daarom zoveel mogelijk terug te laten komen in mijn beschrijving en tags.

YouTube SEO tip

3. Ga op zoek naar keywords van je concurrenten

Op welke zoektermen scoort jouw concurrentie? Dit is een waardevolle vraag, want hierdoor krijg jij direct inzicht in zoektermen waar jij je mogelijk ook op kunt richten. Hieronder zie je zes zoekresultaten. Ik maak hier een kleine analyse van.

Keywords concurrentie YouTube
Zoekresultaten YouTube

Je ziet dat vier van de zes video’s een titel hebben met een vraag. Ik zou daarom al snel gaan voor een titel met een vraag. Ook omdat het hier gaat om “how-to” video’s. Mensen hebben een vraag en ze zijn op zoek naar uitleg. Ook zie ik in zowel de titels als de beschrijvingen nog een aantal zoektermen die ik kan gebruiken voor mijn video. Dat zijn:

  • Gratis
  • Blog
  • 2020
  • Betaalmethoden
  • Stappenplan
  • Webshop

Op deze manier heb je weer een aantal relevante zoektermen. Voor meer zoektermen kun je natuurlijk ook naar de eerste tien video’s kijken, of misschien wel naar de eerste twintig. Ongetwijfeld dat je nog meer waardevolle zoektermen tegenkomt.

Inzicht in de tags van een video

Je kan ook inzicht krijgen in de tags van een video. Daarmee vind je gelijk een groot aantal trefwoorden die je mogelijk kunt gebruiken. Hiervoor download je de Chrome extensie VidIQ. Deze extensie geeft jou ontzettend veel informatie met betrekking tot een video, bijvoorbeeld hoeveel views de video per uur krijgt, maar ook welke tags er gebruikt zijn.

Vooral dat laatste is handig, want deze tags kunnen wij ook weer verwerken in onze eigen beschrijving en tags. Met VidIQ zie je zelfs welke positie een video inneemt bij het invoeren van een tag/trefwoord. Hierdoor weet je op welke keywords de video nog meer goed scoort.

YouTube SEO tags

3. Zorg voor een duidelijke video beschrijving

De semantische zoekmachine Google kan vrij goed inschatten wat er op een webpagina te vinden is en hoe waardevol die informatie is. Bij YouTube gaat dit wat lastiger. YouTube kan namelijk nog niet de inhoud van een video duiden. Vooral bij nieuwe video’s is een duidelijke omschrijving daarom heel belangrijk. Hetzelfde geldt uiteraard voor de tags, waar ik het zojuist over had.

Voor de YouTube beschrijving raad ik het volgende aan:

  • Zorg dat jouw belangrijkste zoekterm terugkomt in de eerste 25 woorden van jouw beschrijving. In de zoekresultaten verschijnt dit gedeelte onder de video. Voor de gebruiker van YouTube kan dit beslissend zijn voor het wel/niet bekijken van een video.
  • Zorg ervoor dat je beschrijving minimaal 500 woorden is. Hierbij geldt echt: hoe meer, hoe beter. Zorg er wel voor dat je niet jouw keywords gaat spammen in de beschrijving. Laat ze op een natuurlijke manier terugkomen. Dat werkt het beste.
  • Probeer jouw belangrijkste zoekterm ongeveer 2-4 keer terug te laten komen. YouTube weet hierdoor beter waar de video over gaat en kan zo beter jouw positie in de zoekresultaten bepalen.

4. Verdiep je in de behoefte van de kijker

Ook tijdens de video is het goed om stil te staan bij jouw kijker. Het moet voor de kijker gelijk duidelijk zijn dat zijn vraag in de video beantwoord wordt. Aangezien de spanningsboog van de mens steeds kleiner wordt, moet je direct zijn aandacht grijpen en laten weten dat hij op de juiste plek is. Een groot gedeelte haakt anders binnen de eerste tien seconden af.  

Het is altijd goed om van tevoren een korte samenvatting van jouw video te geven. Daarnaast kun je werken met loops, waardoor de kijker langer blijft hangen. Bij een loop vertel je alvast wat je later in de video gaat behandelen. Dit moet iets zijn waar de kijker naar uitkijkt en wat hij sowieso niet wil missen. Misschien is het wel het antwoord op de vraag, of een bonus tip die je kijker absoluut niet mag missen.

Je zorgt er hiermee voor dat de kijker langer blijft hangen. Dit wordt gewaardeerd door YouTube. Kijkersloyaliteit hoort bovendien tot één van de belangrijkste ranking factoren. Dit komt doordat YouTube met een hogere kijkersloyaliteit meer advertenties kan weergeven. Het levert hun dus meer op. Niet zo gek dat je daarvoor beloond wordt.

5. Zorg voor interactie rondom jouw video

Kijkersloyaliteit en interactie zijn twee belangrijke ranking factoren. Je hebt interactie in allerlei verschillende soorten en maten. Hieronder ga ik kort in op verschillende vormen van interactie die betrekking hebben op jouw YouTube SEO.  

CTR

CTR staat voor click-through rate. Dit is het percentage dat doorklikt bij een vertoning van jouw video. Ook hier geldt: hoe hoger de CTR, hoe beter. Hiervoor moet je de titel, thumbnail en het begin van de video beschrijving optimaliseren.

Stel bijvoorbeeld een prikkelende vraag in de titel, maak een thumbnail die direct in het oog springt en gebruik de beschrijving om te laten weten dat een persoon daadwerkelijk antwoord krijgt op zijn vraag.  Op de schermafbeelding hieronder zie je hoe grote YouTubers dit aanpakken.

CTR voorbeeld

Reacties

Reacties zijn erg waardevol voor betere rankings in YouTube. Voor het verbeteren van jouw YouTube SEO is het belangrijk om de kijker te prikkelen. Zorg voor CTA’s (call-to-actions). Je stelt bijvoorbeeld een prikkelende vraag: “Wat is jouw ervaring hiermee?” en je zegt dat ze het kunnen laten weten in de reacties.

Vertel er bijvoorbeeld bij dat je de reacties allemaal doorleest en dat het je inspireert voor het maken van nieuwe video’s. Je schept hierdoor niet alleen een band met je kijker; het helpt je ook nog eens aan een betere vindbaarheid van je video’s.

Abonnees

Als iemand zich abonneert na het bekijken van jouw video, betekent dit dat de kijker onder de indruk is van jouw content. YouTube heeft dit door en zal jouw video hiervoor belonen. Wil jij meer abonnees? Dan kun je het beste aan de kijker vragen of hij wil subscriben, als hij het waardevolle content vond. Veel mensen zijn wel bereid dit te doen, maar vergeten dit gewoon of gaan weer door naar de volgende video.

Persoonlijk heb ik de voorkeur om deze CTA pas aan het einde te plaatsen, omdat ik vind dat je eerst waarde moet leveren, voordat je wat kan verwachten van iemand anders. Wel kun je een subtiele subscribe button het beeld in laten springen, zodat de kijker er toch aan herinnerd wordt. Hieronder zie je dat Jia Ruan dit ook doet.

Voorbeeld video Jia Ruan

Likes

Ook likes zijn een vorm van interactie. Je kunt in de video vragen of de kijker de video wil liken, maar je kunt het ook creatiever aanpakken met een challenge. “Als deze video 10.000 likes krijgt, scheer ik mijzelf kaal”, hoorde ik een influencer een keer zeggen.

Met zo’n challenge zijn de kijkers sneller bereid om de video te liken. Mogelijk sporen zij ook andere mensen aan om dit te doen. Dit zorgt gelijk voor nog meer vormen van interactie (meer subscribers en reacties) en daarom dus ook betere rankings.

6. Maak lange video’s

Ik gaf eerder al aan dat kijkersloyaliteit heel belangrijk is. Je moet ervoor zorgen dat kijkers zo lang mogelijk naar jouw video kijken. Het liefst helemaal tot het eind. Dit is heel erg van invloed op de positionering in de zoekresultaten; hoe goed jouw YouTube SEO ook is, zolang de gemiddelde weergaveduur laag is, zal jouw video minder snel prominente posities innemen.

Maak daarom lange video’s. Vooral bij de how-to video’s werkt dit goed, omdat kijkers een doel hebben. Jij leert hoe zij iets moeten doen, bijvoorbeeld hoe zij een website maken, of hoe zij een kast in elkaar zetten. Ze moeten deze video’s wel tot het einde bekijken. Anders missen ze mogelijk informatie die ze nodig hebben voor het gewenste eindresultaat.

Lange video's voorbeeld

Hierboven zocht ik weer naar WordPress website maken. Je ziet dat het eerste zoekresultaat een duur heeft van drie uur. Dit komt waarschijnlijk doordat veel mensen deze video afkijken en de gemiddelde weergaveduur daarom ontzettend hoog is. Dit wordt beloond door YouTube, omdat zij bij deze video meer advertenties kunnen weergeven.

7. Voeg een transcriptie/ondertiteling toe aan je video

In YouTube kun je een transcriptie/ondertiteling toevoegen aan je video. Je kan kiezen voor een automatische ondertiteling, maar je kunt ook handmatig ondertiteling toevoegen. YouTube weet door een transcriptie waar jouw video over gaat.

Probeer jouw verhaal van tevoren goed op papier te zetten en laat relevante zoektermen een paar keer terug komen. Doe dit niet te opvallend, want YouTube heeft het door als jij trefwoorden gaat spammen. Dit wordt keyword stuffing genoemd en kan van invloed zijn op de vindbaarheid van jouw video’s.

Tot slot

Bedankt voor het lezen dit artikel. Ik hoop dat je nu weet wat YouTube SEO is en welke factoren van invloed zijn op een betere vindbaarheid binnen YouTube. Heb je nog vragen? Stel ze dan onder dit artikel, of neem contact op via de contactpagina.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer artikelen