Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Doe een zoekwoorden onderzoek | Maak niet dezelfde fout als ik

In dit artikel ga ik het hebben over het zoekwoorden onderzoek. Dit onderzoek zorgt ervoor dat jij meer mensen bereikt met jouw content. Veel mensen onderschatten dit, en juist daarom liggen er voor jou kansen. Ik vertel in dit artikel hoe ik geleerd heb van mijn fouten en hoe jij meer bezoekers krijgt door een combinatie van een hoog zoekvolume en een lage competitie.

Geen zoekwoorden onderzoek? ‘Het was een van mijn domste beslissingen’

Mijn website bestaat op het moment van schrijven ongeveer vier maanden. Overal hield ik rekening mee; ik wist erg veel van SEO en linkbuilding, en paste dit toe op mijn website. Ik dacht: ‘Nu kan er niks misgaan, ik heb alles op orde’.

Lees ook: Deze SEO-tools gaan jouw website meer bezoekers opleveren

Het zoekwoorden onderzoek is natuurlijk onderdeel van SEO, dus de kans is groot dat je denkt dat ik mij daar ook mee bezighield. Nee, dat was niet het geval. Ik dacht: ‘dat doe ik wel op gevoel. Dat zit vast wel goed’. Achteraf gezien was dit naïef. Ik had immers al zoveel artikelen gelezen over SEO, en in het bijzonder: de zoekwoorden analyse. Ik schreef er notabene een artikel over: Keyword tool Google | Het beste alternatief.

Het was een van mijn domste beslissingen om mij hier niet bezig mee te houden, want ik ging proberen te concurreren met bedrijven als Mijndomein en Vimexxx. Niet te doen natuurlijk. Nu stel ik mezelf de vraag: ‘hoe had ik het lef om te denken dat mijn website kon concurreren met deze bedrijven?’. Het was een groot leermoment; ik vergeet nu nooit meer een zoekwoorden onderzoek uit te voeren.

Zoekwoorden onderzoek
Ik probeerde te ranken op ‘website maken’

Hoe voer ik het zoekwoorden onderzoek nou precies uit?

Er zijn veel betaalde tools waarmee jij een zoekwoorden onderzoek kunt uitvoeren. Maar in principe heb je die helemaal niet nodig. Want Ubersuggest is een gratis SEO-tool die je helpt om de juiste zoekwoorden te vinden voor jouw artikelen.

Wat ik doe is het volgende: ik ga naar de tool van Neilpatel en vul bij ‘keyword ideas’ het onderwerp in waarover ik wil schrijven. Voor dit artikel is dat ‘zoekwoorden onderzoek’. Dat ziet eruit als volgt;

Neil Patel

De tool geeft jou informatie over het betreffende zoekwoord, inclusief een aantal suggesties. Je krijgt te zien wat het maandelijkse zoekvolume is, in dit geval 880, en zie je wat de search difficulty is. Dat is de competitie binnen de zoekwoordencombinatie die jij gebruikt. Hoe hoger het zoekvolume, hoe beter; hoe lager de search difficulty, hoe beter. Je moet altijd op zoek gaan naar ‘de perfecte combinatie’.

Zoekwoorden laten terugkomen

Het zoekwoord / de zoekwoordencombinatie laat je terugkomen in de titel van je pagina. Ook is het belangrijk dat de ‘focus keyphrase’, dus de zoekwoordencombinatie waar jij je op focust, meerdere keren terugkomt in de tekst van jouw artikel. Alleen dan kun je hoog ranken en kun je meer bezoekers binnenhalen. Dit was een van mijn grootste leermomenten van de afgelopen maanden.

Zelf probeer ik tegenwoordig een zoekwoordencombinatie te vinden met een zoekvolume van minimaal 300 en een search difficulty van maximaal 25. Dan weet je zeker dat je goed zit. Zoals je ziet, op de vorige foto, lukt dat soms niet helemaal. Als ik had gekozen voor ‘zoekwoordenonderzoek google’ of ‘zoekwoordenonderzoek gratis’, had ik te veel van het zoekvolume ingeleverd. Daarom koos ik in dit geval voor een iets hoger competitie gehalte.

Lees ook: Wat kost een website per jaar? (Mijn uitgaven + tutorials)

Wat had ik niet moeten doen?

Ik had natuurlijk ook kunnen proberen om te ranken op ‘zoekwoorden’. Dan zie je dat de competitie hoger ligt en dat het zoekvolume lager ligt. Dat is niet gunstig. Zorg er daarom altijd voor dat je specifiek bent bij het kiezen van jouw zoekwoorden.

Ubersuggest

Zoals je ziet: ‘zoekwoorden’ heeft een zoekvolume van 590 en een competitie van 34. De meest logische zoekwoordcombinatie voor dit artikel was daarom ‘zoekwoorden onderzoek’ of ‘Google zoekwoordenplanner’. Dat laatste is alleen niet waar mijn artikel over gaat, dus vandaar dat ik dat niet gekozen heb. Die combinatie is misschien een idee voor een ander artikel.  

Lees ook: KWFinder review 2020 | De Beste Keyword Tool Op De Markt?

Het zoekwoorden onderzoek | zoekwoorden ‘jatten’ van de concurrentie

Naast het feit dat jij meer informatie krijgt over bepaalde zoekwoorden, kun jij met de tool van Neil Patel ook keywords ‘jatten’ van de concurrentie. De tool geeft jou inzicht in de top 10 zoekresultaten bij het invullen van een bepaalde zoekwoordencombinatie. Deze top 10 websites kun jij uitvoerig analyseren, zodat jij weet door welke zoekwoorden zij veel organisch zoekverkeer krijgen.

Zoekwoorden Google

Rechts in beeld zie jij ‘Keyword overview’ staan. Daar vind je alle websites die binnen de top 10 ranken. Ook krijg je informatie over hoeveel bezoekers zij maandelijks ontvangen door de betreffende webpagina. Daarnaast krijg je inzicht in het aantal backlinks van de website, de score van het domein en het aantal keer dat de content gedeeld is op social media.

Hoe kom ik te weten welke zoekwoorden mijn concurrenten gebruiken?

Dit is misschien nog wel de meest interessante vraag. Je klikt op het pijltje achter de link van het artikel. Dan kom je terecht in een walhalla van statistieken, waar jij erg veel mee kan. Je krijgt bijvoorbeeld inzicht in het aantal organische zoekwoorden waarmee jouw concurrent rankt. Ook krijg je inzicht in het aantal maandelijkse organische bezoekers en kom je te weten wat de meest succesvolle pagina is van jouw concurrent.

Maar het allerleukste is: jij krijgt inzicht in de keywords van jouw concurrenten. Jij weet dus vanaf nu waarom zij zo hoog ranken. Misschien gebruiken zij wel een zoekwoord met een heel hoog zoekvolume, maar met een heel laag competitie niveau. Zelf besteed ik steeds meer tijd aan het zoekwoorden onderzoek. Daarbij analyseer ik de concurrentie uitvoerig. Dit doe ik vooral om inspiratie te krijgen voor nieuwe content waarmee ik hoog kan ranken.   

Graag laat ik jullie zien hoe ik de beste zoekwoorden jat van mijn concurrentie. Want zeg zelf: ‘beter goed gejat, dan slecht bedacht’, toch? Om dit uit te leggen, heb ik onderstaande video voor jullie gemaakt.

Tot slot

Heb jij een eigen website of ga jij een eigen website maken? Houd er dan rekening mee dat een zoekwoorden onderzoek heel belangrijk is. Meer organisch zoekverkeer start bij een goede zoekwoorden analyse. Ik hoop jou hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. Bij vragen kun je altijd contact opnemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen